Huutokauppaehdoissa on melkoisia eroja. Lähtöhinta voi olla alin hyväksyttävä hinta, mutta se voi olla myös huutokaupan järjestäjän arviohinta, josta voidaan mennä sekä ylös että alas. Monille vieras käsite on myös ”toiseksi korkein hinta”.
Ostaja asettaa nettihuutokaupoissa usein maksimihinnan, jonka hän on valmis maksamaan kohteesta. Tällöin korotusautomaatti tavallaan huutaa ostajan puolesta tuohon maksimimäärään asti, minkä hän on arvioinut olevansa valmis hyväksymään.
Jos tuo maksimihinta sattuu olemaan huutokaupan korkein hintatarjous, ostaja joutuu useissa huutokaupoissa maksamaan maksimisumman, jonka päälle tulevat myös huutokaupan pitäjän provisiot, alv sekä mahdollinen kuvataiteen jälleenmyyntikorvaus.
Monissa huutokaupoissa on kuitenkin käytössä ns. toiseksi korkein tarjous, joka voi jopa tuottaa mieluisan yllätyksen ostajalle. Vaikka hän siis voittaa huudon määrittelemällään maksimitarjouksella, hänen ei kuitenkaan tarvitse aina sitä maksaa. Hän saa kohteen omakseen toiseksi korkeimman tarjouksen mukaan, johon lisätään huutokaupan pitäjän määräämä lisä eli korotus, jonka suuruus riippuu kohteen arvosta.
Otetaan esimerkiksi Suomen Filateliapalvelu. Sen huutokaupat käynnistyvät nettihuutokauppana ja jatkuvat huutokauppasalissa vasarahuutokauppana. Salissa huudot aloitetaan toiseksi korkeimmasta nettitarjouksesta lisättynä korotuksella, joka esimerkiksi välillä 100–300 euroa on 10 euroa, mutta välillä 1 000–1 950 euroa korotus on jo 50 euroa.
Tämän summan päälle tulevat siis huutokaupan pitäjän provisiot yms. liitännäiskulut.
Jos joku haluaa ehdottomasti saada jonkun huutokauppakohteen itselleen, hän voi periaatteessa pitkälti yleensä varmistaa saantinsa laittamalla maksimihuudon varsin korkealle. Tämä logiikka toimii, jos toiseksi korkein huuto on realistisella tasolla. Mutta jos näitä kohteen välttämättä haluavia onkin kaksi, kohteesta voi joutua maksamaan melkoisesti enemmän kuin oli varautunut.
Paavo Tynellin valaisimia Tampereella
Moderni ja design ovat nyt kysyttyjä kohteita, ja niihin keskittyviä erikoishuutokauppoja riittää. Tamperelainen Annmari´s järjestää sellaisen perinteisenä live-huutokauppana 30.3., jonka jatkona on seuraavana päivänä käynnistyvä nettihuutokauppa. Annmari´s on saanut erikoishuutokauppaansa melkoisen määrän mm. Paavo Tynellin valaisimia.
Niitä oli myynnissä myös chicagolaisessa design-huutokauppoihin erikoistuneessa Wrightin viimeisimmässä huutokaupassa, jossa Tynellin suunnittelema ja Taito Oy:n valmistama kattovalaisin noin vuodelta 1950 nousi huutomaksuineen peräti yli 100 000 euroon.
Harvinaiset design-esineet ovat nousseet aika koviin hintoihin. Hagelstamin Modern-huutokaupassa Tapio Wirkkalan Linnut-maljakko nousi 2 500 euron lähtöhinnastaan noin kolminkertaiseksi, ja Toini Muonan vati halkaisijaltaan runsaat 50 cm kallistui tuhannen euron lähtöhinnastaan noin yhdeksänkertaiseksi.
Äskettäin päättyneessä Bukowskisin HelsinginContemporary Art -huutokaupassa oli myös hienoja kohteita tarjolla, mutta kohteita oli aika vähän. Seuraava Bukowskisin huutokauppa Helsingissä on Design + Art -huutokauppa, joka käynnistyy nettihuutokauppana 30.3. alkaen.
Muotia huutokaupasta Tukholmassa
Huippumuotia myydään erityisesti tukholmalaisissa huutokaupoissa, joissa niin tarjonnan määrä kuin laatukin ylittävät selvästi suomalaishuutokauppojen vastaavat.
Stockholms Auktionsverkin muotiin ja kelloihin erikoistunut huutokauppa päättyi juuri, ja mm. merkkilaukkuja oli tarjolla kunnioitettava määrä. Bukowskilsilla on vastaava nettihuutokauppa Icons & Accessories meneillään 2.4. asti Tukholmassa, ja sielläkin näyttää mm. Kellyn laukkuvariaatioilla olevan hyvin kysyntää.
Urho Kekkosen sikari Holmastolla
Holmaston rahahuutokaupassa myydään jonkun verran myös muita kuin numismaattisia kohteita. Viimeisimmässä huutokaupassa yksi sellainen oli sikari, jossa on presidentti Urho Kekkosen kuvalla varustettu "sinettinauha".
Porkkalassa vuonna 1964 järjestetyssä hirvijahdissa UKK onnistui kaatamaan samana päivänä jopa 3 hirveä, ja peijaiset järjestettiin metsässä sijaitsevalle kukkulalle kootun pitkän pöydän ääressä. Osallistujina olivat UKK adjutantteineen, 11 muuta metsästäjää, ajomiehet ja naisseurueen jäseniä. Tilaisuuden kunniaksi UKK jakoi kaikille osallistujille sikarivyössä omalla kuvallaan varustetun sikarin, joista siis ainakin yksi jäi polttamatta ja löysi tiensä Holmaston huutokauppaan. Huutaja maksoi sikarista noin 55 euroa.
Yhdysvaltain entisen presidentin Bill Clintonin sikari maksaisi huutokaupassa varmasti melkoisesti enemmän.
Kirjoittaja on sijoitus- ja keräilymarkkinoiden asiantuntija.