veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Tuulikki Pietilä – tuottelias taiteilija ja erilaisten tyylien taitaja

3.5.2018

Tuulikki Pietilä (1917–2009) oli suomalaisen taidegrafiikan edelläkävijä ja vaikuttaja.

Pietilä opiskeli Turun piirustuskoulussa vuosina 1933–1935, Suomen taideyhdistyksen piirustuskoulussa vuosina 1936–1940, Tukholman kuninkaallisessa taideakatemiassa vuosina 1945–1949 ja Pariisissa Fernand Légerin akatemiassa vuosina 1949–1953.

Vasta näiden opintojen jälkeen vuonna 1953 Pietilä debytoi omalla yksityisnäyttelyllään Turussa, vaikka hänen töitä oli esillä jo ennen opintojen alkamistakin. Näyttelyrintamalla hän oli aktiivinen sekä Suomessa että ulkomailla, mutta hän oli samalla hyvin tuottelias. Pietilän tuotanto koostuu yli 1 400 teoksesta.

Utelias taiteilija oli rohkea kokeilija

Kokeilevana ja uteliaana taiteilijana hän perehtyi taidegrafiikan eri tekniikkoihin ja yhdisti esimerkiksi metalligrafiikkaa puupiirroksiin. Tyylillisesti taiteilija oli yhtä uudistava. Hänen tuotannostaan löytyy tyylejä niin esittävästä realismista aina abstraktiin kubismiin. 1950-luvulla hän alkoi työstää enemmän konstruktivistista tyyliä ja seuraavalla vuosikymmenellä taas informalismia.

Taidemarkkinoilla Pietilän tuotanto oli parikymmentä vuotta lähes huomaamatonta, mutta 2010-luvulla alkoi tapahtua: taiteilijan teokset astuivat uudelleen vahvasti valokeilaan.

Pietilän elämänkumppani oli taiteilija-kirjailija Tove Jansson, jonka kanssa Pietilä osallistui yhdessä monin eri tavoin myös tunnettujen muumihahmojen taiteelliseen tuotantoon. Kiinnostus Tove Janssonin muumeihin ja Janssonin menestysnäyttelyt kohdistivat huomiota myös Tuulikki Pietilään. Tosin Pietilän taiteelliset ansiot ovat merkittävät ja itsenäiset joka tapauksessa ilman muumejakin.

Taidemarkkinoilla grafiikka saa usein vähemmän huomiota kuin maalaukset tai suuret hintaennätykset. Näin käy erityisesti mustavalkoiselle grafiikalle, jonka hinta ei paljoakaan nouse, vaikka taiteilija olisi haluttu ja arvostettu.

Ruotsissa myytiin taannoin huutokaupassa Pietilän hieno värikäs kubistisaiheinen paperitaustalle tehty sekatekniikkatyö noin 3 300 eurolla. Hinta kaksinkertaistui lähtöhinnastaan. Suurin osa Pietilän maalauksista on myyty huutokaupoissa noin 400–1 500 eurolla. Taiteilijan kevyemmät tekniikat on myyty huutokaupoissa noin 200–800 eurolla. Arvostetut mustavalkoiset grafiikat nousevat jopa vain noin 50–150 euron tuntumaan.

Värillinen grafiikka on yleensä puolet kalliimpaa. Esimerkiksi Galleria Brondassa oli huhtikuussa myynnissä 320 eurolla Tuulikki Pietilän pienikokoinen (20 x 15 cm) kuivaneulagrafiikkatyö Pariisin katot vuodelta 1978.

Kubistiset teokset ja muumit kiinnostavat keräilijöitä

Taidemarkkinoilla keräilijöitä kiinnostavat eniten Pietilän kubistiset teokset ja muumiaiheet. Ne ovat yleensä myös kalliimpia kuin muut aiheet.

Pietilän tuotannosta on kirjoitettu useita teoksia. Esimerkiksi Ari Latvi on tehnyt vuonna 1981 Helsingin yliopiston taidehistorian laitokselle lisensiaattityön Tuulikki Pietilän grafiikasta vuosina 1933–1971. Monia tuoreempiakin kirjoja löytyy, ja niihin voi tutustua kirjastoissa ja Kuvataiteen keskusarkistossa.

Yhteenkään Pietilän nimiin tehtyyn väärennökseen en ole törmännyt ja uskon, että tämän taiteilijan töitä voi hankkia luottavaisin mielin.

Tuulikki Pietilän ansiokas ura palkittiin Pro Finlandia -mitalilla vuonna 1963 ja professorin arvonimen hän sai vuonna 1982.

Tuulikki Pietilän teoksia oli esillä keväällä 2017 Ateneumissa. Taiteilija syntymästä oli tuolloin kulunut 100 vuotta. Näyttelytilan valinta kertoo, että Tuulikki Pietilä on erittäin arvostettu taiteilija kotimaisella taidekentällä.

Tutustu taidegraafikko Tuulikki Pietilän tuotantoon Kansallisgallerian verkkosivuilla. Ateneum on saanut kokoelmaansa testamenttilahjoituksena lähes kaikki taiteilijan teokset.

Pauliina Laitinen-Littorin

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti