Budapestin kauppahalli on juuri oikea paikka aloittaa tutustuminen Unkarin rikkaaseen ruokakulttuuriin. Ennen sukeltamista elintarvikekojujen sekaan kannattaa kiivetä hallin toiseen kerrokseen, josta löytyy pitkä jono ruokakioskeja.
Kioskit muistuttavat suomalaisia sivukujan kebabgrillejä, mutta ulkonäön ei kannata antaa pettää. Täällä voi maistella maan erikoisuuksia kuten hyviä makkaroita, erilaisia kääryleitä sekä tietysti pataruokia gulassia ja pörköltiä.
Palan painikkeeksi sopivat joko raikas Borsodi-olut tai luonnollisesti viini, eikä pieni ryyppy hedelmäviina pálinkaakaan ole pahasta. Sivistysmaassa juomat tarjoillaan luonnollisesti lasista, jopa kauppahallissa.
Ravitulla vatsalla on paljon mukavampi lähteä aistimaan markkinakojujen tarjontaa. Hallin keskikäytävälle ovat ryhmittyneet turistitavaraan keskittyneet kauppiaat, joten tutustuminen kannattaa aloittaa reunoilta. Hyviä ostoksia ovat valkosipuliletit, kuivatut paprikat sekä tietysti erilaiset salamit.
Erinomaisia ovat myös paprika- ja vihannestahnat, jotka antavat talven pataruokiin makua. Tahnoja saa sekä mietona että tulisena (czipös). Tulinen versio todella nostaa hien otsalle!
Hallin kuningastuote on unkarilainen hanhenmaksa. Hieman laadusta riippuen maksaa 100 gramman purkki noin 10 euroa. Tämä on karkeasti puolet Suomen hinnoista.
Hanhenmaksan seuraksi näin juhlakauden alla kuuluu ilman muuta maan kuuluisin viini tokaji. On makuasia, kuinka monen puttonyoksen (mittayksikkö) tokajia maksan seurana haluaa nauttia. Mitä enemmän puttonyoksia, sitä enemmän makeutta ja voimakkuutta.
Ennen ruokailua, kun maksa ja tokaji nautitaan ruokahalun herättäjänä, suosisin 3 tai 4 puttonyoksen tokajia melko viileänä. Näin aloituksesta ei muodostu liian raskasta ja jälkiruuan kera voi jatkaa makeammilla versiolla. Tällainen unkarilainen avaus sopisi erinomaisesti myös suomalaiseen joulupöytään!
Budapestin ravintolakartalla kuuluisin nimi yli sadan vuoden ajan on ollut Gundel, vuonna 1894 perustettu belle epoque -kauden palatsiravintola. Varasin toiveikkaana pöydän tähän klassikkoravintolaan.
Kadunvarressa seisova turistibussi latisti odotukset. Kiinalainen seurue otti juuri lähtökuvia. Heidän jäljiltään saliin jäi vain muutama amerikkalaisturisti. Perinteinen mustalaisorkesteri odotteli soittolavalla kyllästyneen oloisina. Tämän elämyksen jätin kokematta.
Onneksi kadun toiselta puolelta, aivan Varosligeti-järven rannalta löytyi moderni Robinson-ravintola, jonka erinomainen sommelier tunsi maansa viinit. Uusi ja mielenkiintoinen tuttavuus sommelierin suosituksen perusteella oli Cabernoir, Cabernet Sauvignonin, Cabernet Francin ja Pinot Noirin yhdistelmä Malatinszky’lta.
Unkarin punaiset ovat viime vuosina nostaneet huikeasti laatuaan, ja niitä toivoisi enemmän myös Alkon valikoimaan. Tämä kuukauden suosikki sopii luonnollisesti joulupöytään kinkun kaveriksi.
Kolme jouluaterialle
528786, Patricius Tokaj Aszú 4 Puttonyos 2008, Unkari, 22,90 e (0,5 l)
Raikkaan hapokas ja miellyttävästi kypsynyt tokaji.
- Hanhenmaksa
593287, Mád Furmint 2013, Unkari, 15,14 e
Viinin nimi muodostaa pienen sanaleikin, sillä tuotantokylän nimi on Mád.
- Joulun kalapöytä
536856, Chateau Dereszla Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2006, Unkari, 39,7 0e (0,5 l)
Viinitalon juuret ovat 1700-luvulla. Erittäin intensiivinen.
- Juustokakku
Kolme uutta
650057, Glöet, Espanja, 12,95 e
Glögimausteinen hedelmäkuohari.
- Bileisiin
458387, Vinha do Bispado 2014, Portugali, 8,99 e
Edullinen ja miellyttävä punaviini Douron laaksosta.
- Lammaspullat
411177, Aliwen Christmas Edition Pinot Noir 2015, Chile, 11,99 e
Marjaisa ja helposti nautittava punaviini.
- Joulupöydän yleisviini
Kokeile myös
505057, Pannonhalmi Tricollis 2015, Unkari, 10,75 e
Luoteis-Unkarista tuleva raikas valkoviini.
- Graavilohi
486847, Hilltop Merlot 2013, Unkari, 7,98 e
Szekszárdin viinialueelta tuleva marjaisa, aivan siisti arkiviini.
- Pikkujoulubuffet
121946, Zwack Unicum, Unkari, 19,90 e (0,5 l)
Väkevän lakritsinen klassinen katkero.
- Jouluähkyyn