veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Valmiina sateeseen – mistä tunnistat hyvän sadeasun?

Valmiina sateeseen – mistä tunnistat hyvän sadeasun?
17.11.2020

On hyvä omistaa varusteet sateella liikkumiseen, jotta huono sää ei rajoita ulos lähtöä. Sadeasun uusiminen on ajankohtaista, jos asun pinta on kulunut rikki tai kangas repeilee. Jos ompeleet purkautuvat, voi pohtia, kannattaisiko korjaus. Harkitseva kuluttaja tietää, että laadukas asu maksaa enemmän, mutta palvelee myös pidempään.

1. Hyvän asun tuntomerkit

Pakkautuva, kevyt ja kestävä sadeasu kulkee helposti mukana kaikkialle. Kun sadekankaan vesipilariarvo on 10 000 mm, vesi pääsee testiolosuhteissa läpi vasta, kun sitä on 10-metrinen kerros. Tällä asulla pärjäät myös kaatosateessa. Vesipilariarvoja näkee retkeily- ja urheilutarvikekaupoissa, harvoin perusmarketeissa.

Valitse vankka vetoketju ja saumoihin teipatut ompeleet. Tuuletusaukot kainaloissa ja selässä haihduttavat kosteutta ilmaan. Kuorivaatteissa vettä pitävä kalvokangas päästää höyryjä ulos. Muista myös kerrospukeutuminen: alimmaksi läpäisevä tekninen kerrasto ja välikerrokseen lämmittävä ja eristävä vaate.

2. Paljonko investoisin?

Pienelläkin rahalla voit saada vettä pitävän vaatteen, mutta kestävyys ja takuu eivät ehkä ole hyvät. Halvat sadevaatteet maksavat 10–15 euroa. Noin 40–50 eurolla saa jo retkeilyyn sopivia. Kuorivaatteiden hinnat lähtevät noin 200 eurosta.

Haluatko suosia suomalaista suunnittelua? Halti, Rukka ja Sasta ovat kotimaisia merkkejä.

3. Kankaissa on eroja

Kaikissa sadeasukankaissa on muovia. Perinteiset sadeasut, kuten lasten kurahousut, valmistetaan pehmeästä ja kestävästä, mutta painavasta polyuretaanista. Kovempaa polyvinyylikloridia (PVC) käytetään edullisissa sadeasuissa usein yhdistelmänä polyuretaanin kanssa. Kuoritakkien kalvokankaissa on erilaisia PFC-yhdistelmiä, esimerkiksi Gore-Tex-kangas on PTFE-muovia.

Jos haluat toimia vastuullisesti, hanki sadeasu, joka kestää monta vuotta. Erikoisliikkeistä löydät ekologisia, kierrätysmateriaalista valmistettuja sadevaatteita.

4. Sadeviitta housuilla vai ilman?

Sadeviitta on helppo heittää kaikkien varusteiden päälle niin retkellä kuin työmatkalla. Moni viitta pakkautuu pieneksi, joten se mahtuu mukavasti reppuun tai kassiin. Suuri plussa on viitan hyvä tuulettuvuus. Joissakin retkimalleissa on kulmissa purjerenkaat, joiden avulla viitasta saa myös katoksen.

Sadehousut ovat tarpeen maastossa, jossa oksat ja risut kastelevat lahkeet. Housujen pukemista voi helpottaa hankkimalla kuorihousut, joissa lahkeet suljetaan vetoketjuilla. Oma vyötärönmuoto vaikuttaa valintaan henkselihousujen ja kuminauhavyötäröllisten välillä. Henkselit pitävät housut varmasti ylhäällä.

5. Pyörä- ja mopovinkit

Pyöräillessä ja mopoillessa toimii parhaiten tiukahko takki, jonka alle vesi ei roisku. Jos sadehousun lahje lepattaa, se voi juuttua polkupyörän eturattaaseen. Lahkeen saa kuriin laittamalla kuminauhalenkin pohkeen ympäri. Huppu suojaa pään, mutta ei saa pimentää näkökenttää.

Lisää heijastimia asuusi, myös jalkaisin liikkuessa. Kevyet heijastinvaljaat tai -liivi maksaa alle 10 euroa.

6. Hoida asuasi

Usein pesun sijaan pyyhkiminen riittää. Pestessäsi noudata pesuohjeita. Älä käytä hajustettuja pesuaineita ja jätä huuhteluaine pois. Pieniä reikiä voi korjata liimakangaspaikoilla. Suutari vaihtaa tarvittaessa vetoketjun, kalliimpia vaatteita kannattaa korjauttaa myös valtuutetuissa korjaamoissa.

Asun käyttöikään vaikuttavat käytön määrä, huolto ja säilytys. Monet sadevaatemateriaalit säilyvät paremmin viileässä.

Satu Alavalkama

Neuvot sadeasun valintaan antoi Mikko Paukkila, Suomen Partiolaisten eräopaskurssin johtaja.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti