veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Vanha kunnon Lappi vetää jälleen – näin pidät lomakulut kohtuullisina

Vanha kunnon Lappi vetää jälleen – näin pidät lomakulut kohtuullisina
13.7.2020

Moni lomalainen suuntaa tänä kesänä ulkomaiden sijaan Lappiin. Mitä matkailijan tarvitsemat palvelut pohjoisessa maksavat?

Koronakevään aikana kiinni olleet hotellit, ravintolat ja nähtävyydet ovat avautuneet myös Lapissa. Ulkomaalaiset turistit loistavat nyt poissaolollaan, mutta kotimaan matkailijoiden ansiosta kesästä odotetaan varsin vilkasta.

Suomi on tunnetusti kallis maa, joten viikon kierros pohjoisessa voi maksaa selvästi enemmän kuin pakettimatka Välimeren aurinkorannalle. Pienemmälläkin budjetilla pääsee kuitenkin nauttimaan ainutlaatuisista maisemista ja nähtävyyksistä.

Ilman omaa tai vuokrattua autoa Lapissa liikkuminen voi olla hankalaa. Bussiyhteydet ovat harvassa, eivätkä majapaikatkaan ole välttämättä lähellä ravintoloita ja kauppoja.

Retkeilypolut vetävät puoleensa

Liikkuminen luonnossa ja kauniit maisemat ovat Lapin parasta antia. Ja mikä parasta, niistä nauttiminen ei maksa euroakaan.

Metsähallituksen Luontoon.fi-sivustolta saa hyvän kokonaiskuvan retkeilykohteista. Myös eri paikkakuntien matkailuneuvonnat ovat hyviä tietolähteitä. Yhteystiedot ja nettiosoitteet löytyvät täältä Lapin matkailusivustolta.

Vaihtoehtoja retkeilyyn riittää yllin kyllin parin kilometrin helppokulkuisista luontopoluista useiden päivien patikointia vaativiin vaellusreitteihin.

Kansallispuistoissa reitit ovat yleensä varsin hyvin merkittyjä. Reittien varrella on myös laavuja ja autiotupia, jotka ovat retkeilijöiden käytettävissä. Nuotiopaikoilta löytyy polttopuita. Yöpyäkin voi maksutta yön tai pari.

Pyhä-Luoston kansallispuiston reitit sopivat hyvin koko perheelle ja päiväretkeiljöille. Kuva:iStockphoto

Etenkin tänä kesänä voi olla fiksua valita vähemmän tunnettuja retkeilypolkuja, joilla muut kulkijat ovat harvassa suosittuihin reitteihin verrattuna. Esimerkiksi Kuusamon Karhunkierroksia kolunneet kävijät kertovat, että siellä patikoijia on ollut paikoin jonoksi asti.

Maastoreiteille pääsee myös pyörällä, ja turistikeskuksissa voi vuokrata esimerkiksi paksurenkaisen fatbiken. Sellaisen päivävuokra on tyypillisesti 40 euroa. Sähköavusteinen kulkupeli on pari kymppiä kalliimpi.

Lapin kauniisiin järvi- ja jokimaisemiin voi tutustua myös melomalla. Kajakin tai kanootin päivävuokra on tyypillisesti noin 40 euroa.

Lapin kävijälle esitetty vakiokysymys tietenkin on, kuinka paljon siellä on hyttysiä? Kyllähän niitä tänäkin kesänä riittää, joten hyttyshattu ja -karkote on hyvä pakata reppuun vaelluksella.

Tunturin laella ja muilla avoimilla paikoilla tuulenvire pitää verenimijät loitolla. Myös kuivien kangasmetsien polkuja saa tallustella kohtalaisen rauhassa inisijöiltä.

Museokortti mukaan matkalle

Pohjois-Suomessa on koko joukko kiinnostavia paikkoja, joissa voi tutustua alueen historiaan ja luontoon.

Suomen museoiden parhaimmistoon kuuluu Inarissa sijaitseva Siida, joka keskittyy saamelaiskulttuuriin ja Ylä-Lapin luontoon. Sisätilojen kiinnostavan näyttelyn lisäksi kannattaa kiertää myös vanhoja rakennuksia ja riistan pyyntitapoja esittelevä ulkonäyttely. Aikuisten lippu Siidaan maksaa 10 euroa, 7–17 -vuotiailta 5 euroa.

Kuva: Siida Saamelaismuseo ja luontokeskus

Käymisen arvoinen on myös Tankavaaran kultamuseo https://www.kultamuseo.fi  (aikuisten lippu 12 euroa, 7–16 -vuotiaat lapset 6 euroa), jossa kerrotaan elävällä tavalla kullanhuuhdonnan historiasta ja kultamailla vaikuttaneista värikkäistä persoonista.

Rovaniemen tiede- ja museokeskus Arktikumin  (sisäänpääsy aikuisilta 15 euroa, 7–15 -vuotiailta lapsilta 5 euroa) parasta antia ovat Lapin historiaa ja arktista luontoa esittelevät näyttelyt.

Etenkin lapsiperheiden kestosuosikki Lapissa on Ranuan eläinpuisto (aikuiset 18,50 euroa, 4–14 -vuotiaat lapset 16 euroa), jonka vetonauloja ovat kaksi jääkarhua.

Lippukassan jonojen välttämiseksi monessa turistien suosimassa nähtävyydessä lipun voi nyt ostaa etukäteen verkkokaupasta.

Pieniä kotiseutumuseoita lukuun ottamatta Lapin museoihin pääsee Museokortilla. Siitä on äskettäin julkaistu myös mobiilisovellus, jonka voi ladata puhelimeen Applen tai Googlen sovelluskaupasta.

Lomamökissä yöpyy edullisimmin

Edullisimmat majapaikat löytyvät kesällä lomamökeistä, joita Lapissa riittää runsaasti ja joka lähtöön.

Mitä kauemmas turistien suosimista paikoista menee, sitä halvempia ovat hinnat. Halvimmillaan lomamökin voi löytää noin viidellä kympillä, mutta silloin saattaa joutua tyytymään ulko-WC:hen ja kantoveteen.

Kesällä mökkien hinnat ovat vain murto-osa hiihtokauden hinnoista. Esimerkiksi Levin kaltaisen hiihtokeskuksen liepeiltä ison luksusmökin voi saada yöksi alle 200 eurolla, kun se maaliskuussa maksaa 600 euroa.

Lapin lomakohteista esimerkiksi Levillä ja Saariselällä iso osa hotelleista avasivat ovensa heinäkuun alussa. Sen sijaan Pyhän tai Luoston kaltaisissa talvikohteissa isot hotellit ovat kiinni, joten tarjolla on vain mökkimajoitusta.

Lapin majoituspaikoissa on ollut toistaiseksi varsin hyvin tilaa, mutta huoneen tai mökin varaaminen 1–2 päivää etukäteen voi olla suositeltavaa.

Hotelleissa kahden hengen huoneet maksavat kesällä tyypillisesti 80–120 euroa yöltä.

Poronkäristystä ja muita paikallisia herkkuja

Moni mökissä yöpyvä säästää ruokakuluissa ja laittaa itse ruokansa. Etenkin matkailijoiden suosimilla paikkakunnilla ruokakauppojen valikoimat ovat erinomaiset.

Myös suurin osa Lapin ravintoloista on jälleen auki. Turistireittien varrella tarjonta on pitkälti samaa kuin muuallakin Suomessa: pizzaa, kebabia ja burgereita.

Paikallisiakin herkkuja onneksi löytyy. Utsjoella kannattaa esimerkiksi maistaa viereisen Tenojoen lohta. Myös haukea, siikaa ja muikkuja löytyy annoksista eri muodoissaan.

Lihansyöjälle pakollinen annos Lapissa on tietysti poronkäristys, joka maksaa tyypillisesti noin 20 euroa. Tienvarsipaikoissa perinteisen herkun voi saada muutamaa euroa halvemmalla.

Ja jos matkalla haluaa syödä ainakin kerran todella hyvin, kannattaa varata pöytä Inarissa ravintola Aanaarista  tai Posiolla ravintola Tapiosta. Molempien taso vetää vertoja Helsingin parhaimpien ravintoloiden kanssa. Hintataso on kuitenkin varsin edullinen. Molemmissa paikoissa viiden ruokalajin menu maksaa 65 euroa.

Matti Remes  

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti