Mietitkö, mitä tekisit tarpeettomiksi muuttuneille kirjoille? Teoksille kannattaa etsiä uusi lukija tai kierrättää ne niin, että raaka-aineesta tehdään jokin muu tuote.
Jos kirja on arvokas, siitä voi saada myymällä muutaman kympin, harvinaisesta yksilöstä joskus useamman satasen. Vastuullinen antikvariaatti neuvoo, miten kirjan kierrätys onnistuu mahdollisimman helposti.
1. Keräily tai sisustus
Kirjoista luovutaan esimerkiksi silloin, kun muutetaan pienempään asuntoon tai palvelutaloon. Joskus pitää tyhjentää sukulaisen kuolinpesä. Yleisimmin kuitenkin siivotaan omaa kirjahyllyä.
Vielä 1980–90-luvulla olohuone vuorattiin kirjoilla, jotta näytettäisiin sivistyneiltä. Seinäntäytteet olivat usein tietosanakirjasarjoja ja kirjakerhon lähettämiä kuukauden kirjoja. Nyt kirjoilla sisustetaan taas, mutta hallitummin – valitaan teokset ulkonäön sekä oman arvomaailman mukaan.
Raha on ykkösasia yllättävän harvalle vanhan kirjan myyjälle. Paljon kirjoja omistaneen vainajan sukulaiset joskus toivovat, että kuolinpesän kokoelma olisi arvokas. Näin käy harvoin, sillä suomenkielisen kirjallisuuden markkinat ovat pienet ja kiinnostavastakaan kirjasta ei yleensä saa kymppejä enempää.
2. Tunnista arvoteos
Arvokkaimpia ovat kirjat, jotka käyvät hyvin kaupaksi eteenpäin: historia ja kansanperinne sekä monenlaiset harrastusaiheet, kuten puu- ja metallikäsityöt, eräkirjat, kalastus, merenkulku, ilmailu ja moottoriajoneuvot.
Kirja on sitä arvokkaampi, mitä yksityiskohtaisempaa tieto on. Yleistietoa saa netistä, joten esimerkiksi tietosanakirjat ovat nykyään arvottomia.
Kaunokirjallisuudessa tieteiskirjallisuus (scifi), fantasia ja vanhat dekkarit kiinnostavat. Keräilijät ostavat 1700–1800-luvun kirjoja, jos aihepiiri on jokin muu kuin uskonto. Vanha virsikirja tai katekismus ei kiinnosta, niitä on tarjolla liikaa.
Kotimaisen klassikkokirjailijan teoksen ensipainoksesta, varsinkin jos siinä on signeeraus, saa parhaan hinnan myymällä kirjan itse verkossa.
3. Keräilijöiden mieleen
Mika Waltari on Suomen keräillyin kirjailija. Hänen teoksensa ovat signeerattuina aina arvokkaita. Erityisen haluttua on alkupään tuotanto, esimerkiksi pienten painosten teokset. Joitakin Waltarin näytelmäkäsikirjoituksia on painettu vain sata kappaletta.
Tove Jansson on myös kysytty, erityisesti muumikirjojen ensipainokset signeerattuina. Joskus Jansson on myös piirtänyt jotakin signeerauksen yhteyteen. Sarjakuvalehdistä esimerkiksi ehjät 1950-luvun Aku Ankat ovat hinnoissaan.
4. Säilytä huolella
Kirjan kunto vaikuttaa arvoon. Pidä kansipaperi tallessa. Älä junttaa teoksia ahtaasti kirjahyllyyn: sidokset kärsivät ja kannet tarttuvat toisiinsa. Kirjan selkämys voi revetä, jos kiskot kirjaa ulos ahtaasta raosta.
Voimakas auringonvalo haalistaa ja haurastuttaa. Kirja tarvitsee tasaisen lämpötilan ja terveellisen sisäilman. Tupakointi pilaa kirjat. Kellari, ullakko, autotalli tai pihavaja iskostavat homeen hajun.
Lukiessa älä riko sidoksia avaamalla kirja ääriasentoon, niin että se pysyy pöydällä auki itsestään. Käytä ohutta kirjanmerkkiä sen sijaan, että taittelisit sivuja. Jätä alleviivaukset ja muut merkinnät tekemättä.
5. Vastuullista ajattelua
Jos tarjoat kirjoja myyntiin antikvariaattiin, ota niistä kuvat, kun ne ovat vielä kirjahyllyssä. Kuvien perusteella liike pystyy arvioimaan kirjojen arvon ja antamaan tarjouksen. Moni pieni kivijalkamyymälä ostaa vain arvokkaimmat kirjat. Jos haluat päästä eroon kirjoistasi kerralla, etsi antikvariaatti, joka käsittelee koko valikoiman ekologisesti.
Finlandia Kirjalla mahdollisimman moni kirja menee lukukäyttöön esimerkiksi hyväntekeväisyyteen ja kierrätystapahtumiin. Loput toimitetaan materiaalikierrätykseen eli raaka-aineeksi kotimaisen eristevillan valmistajalle. Vastuullisia kierrättäjiä ovat myös monet kierrätyskeskukset, SPR ja Fida.
Kirjojen säilyttämisestä ja myymisestä kertoi Finlandia Kirjan yrittäjä Matti Pietilä. Finlandia Kirja on kokonaan verkossa toimiva antikvariaatti, joka kierrättää kirjat vastuullisesti.
Satu Alavalkama