Vhs-kotivideot kannattaa pelastaa digitaaliseen muotoon ennen kuin nauhat hapertuvat. Omatoiminen voi tehdä digimuunnoksen aivan ilmaiseksi joissakin kirjastoissa tai edullisella lisälaitteella kotona. Digitoinnin voi myös teettää palveluyrityksessä.
Moni hankki 1990-livulla kohtuuhintaisen videokameran, ja vhs-kaseteille tallennettiin arvokkaita muistoja, arkea ja juhlaa. Analogisten tallenteiden laatu kuitenkin heikkenee ajan myötä. Pahimmassa tapauksessa vhs-nauhat tuhoutuvat itsestään. Ehjienkään kasettien katselu ei onnistu, jos nauhuri on rikkoutunut.
Arvokkaat muistot kannattaa pelastaa digitaaliseen muotoon. Digitaalisia tallenteita on helppo katsella nykyaikaisilla televisioilla, tietokoneilla, tablettilaitteilla ja matkapuhelimilla. Digivideot on myös helppo kopioida ja jakaa perheenjäsenille ja ystäville.
Yksittäinen vhs-kasetti on vaivattominta teettää digimuotoon palveluyrityksessä. Vertailu kannattaa, sillä hinnoissa ja palveluissa on isoja eroja. Yhden kasetin muunnos ja tallennus usb-muistitikkuun tai dvd- tai bluray-levyyn maksaa noin 10–40 euroa. Päälle tulevat postituskulut ja palkkiot kuvan parantelusta. Kappalekohtainen hinta on yleensä onneksi oleellisesti halvempi usealle kasetille.
5 x kotivideot
- Digitoi ajoissa – vhs-nauha voi hapertua pilalle jo 15 vuodessa.
- Hyödynnä kirjaston ilmainen digitointilaitteisto.
- Lyhentele ja muokkaa videot katselukelpoisiksi.
- Säilö digitoidut videot vähintään kahteen eri paikkaan
- Hyödynnä jakamisessa ja varmuuskopioinnissa pilvipalvelut.
Omatoiminen säästää ja tekee muunnoksen kirjastossa
Joissakin kirjastoissa on vhs-kasettien muuntamiseen sopivia laitteistoja, joiden käytössä henkilökunta opastaa alkuun. Itse joutuu kustantamaan ainoastaan muutaman euron hintaiset dvd-levyaihiot tai usb-muistitikut.
Tunnin videokasetin muunnos vie tunnin eikä muunnosta voi nopeuttaa. Kirjastoon tuskin voi tai haluaa majoittua päiväkausiksi, joten isolle kasettikasalle kannattaa harkita oman laitteiston hankintaa.
Tarvitaan toimiva nauhuri, tietokone ja 20–80 euroa maksava videokaappari eli -sieppari. Sieppariin sisältyy yleensä tallennukseen tarvittava ohjelmisto. Varmista, että ohjelmisto toimii tietokoneessasi ja että se vastaa tarpeitasi.
Yleisimmät siepparit yhdistetään tietokoneen usb-liittimeen. Videonauhurissa on tavallisesti scart-liitin. Nauhurin s-videolähdöstä saadaan laadukkaampi signaali kuin niin sanotusta komposiittivideolähdöstä. Pikkuisille vhs-c kaseteille tarvitaan sovitin, joka käy normaalikokoiseen kasettipesään.
Videot jakoon pilvipalvelussa
Yleisimmät videotiedoston muodot ovat mpeg-4 eli mp4, mov ja dvd-levyissä käytetty mpeg-2. Digivideoista – toisin kuin analogisista – voi tehdä kopioita laadun kärsimättä.
Videot voi tarjota ystäville ladattavaksi myös pilvipalvelusta, kuten Google Drive, Microsoft OneDrive, Apple iCloud tai Dropbox. Arkaluonteisia videoita ei silti kannata ladata nettiin edes salasanoilla suojattuina.
Älä väsytä vierailevia ystäviä videomaratonilla. Monipuolisella siepparin ohjelmistolla voi myös muokata ja lyhennellä videoita. Ilmaisia videoiden muokkausohjelmia ovat muun muassa iMovie, Shotcut ja Lightworks.
Kiintolevyt, muistitikut ja dvd-levyt voivat rikkoutua, joten muista varmuuskopiot.
Vesa Ylä-Jääski