veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Vanhoja aarteita lahjapakettiin? Tässä 16 ideaa lahjaksi, jota päivänsankari arvostaa

Vanhoja aarteita lahjapakettiin? Tässä 16 ideaa lahjaksi, jota päivänsankari arvostaa
10.5.2021

Keväällä ja kesällä on monia juhlia, joihin on haastavaa keksiä omaperäistä ja mieleenpainuvaa lahjaa. Ylioppilaat, ammattiin valmistuvat, rippilapset, pyöreitä vuosia täyttävät ja kihlajaisia tai häitä juhlistavat arvostavat persoonallista lahjaa. 

Itselleni tärkeimmät lahjat ovat olleet suvun vanhoja aarteita, jotka on tarinan kera luovutettu minulle merkkipäivinä. Mikäli omista aarteistaan ei ole vielä valmis luopumaan, persoonallisen lahjan voi  myös hankkia käytettynä. 

Vanhat designesineet eivät välttämättä ole edes kalliita. Messuilta, antiikki- tai vintageliikkeistä ja huutokaupoista löytyy sopuhintaisia antiikkiesineitä ja vintage-esineitä ja koruja kaikenlaisille kukkaroille.

Valitsin 16 erityyppistä lahjaa kevään ja kesän juhlatilaisuuksiin. Nämä ovat paitsi esineitä, joista itse pidän, myös sellaisia, joiden uskon säilyttävän arvonsa myös pitkällä aikavälillä.

Esineiden hintoja ei kannata säikähtää, sillä arvokkaampia lahjoja voi myös ostaa yhdessä sukulaisten ja ystäväperheiden kanssa.

Vintagelahja on myös kestävän kulutuksen arvojen mukainen ostos ja usein myös uutta edullisempi vaihtoehto: hyväkuntoinen, jopa uudenveroinen, tuote saattaa käytettynä maksaa satasia vähemmän.

Valitsin mukaan myös kahden nykytaiteilijan, Sini Majurin ja Maria Jauhiaisen, töitä. Heidän esineitään voi väliin huutaa myös erikoishuutokaupassa, joista olen esimerkkini poiminut. Ainutlaatuisen kokemuksen toki saa, jos ostaa suoraan taiteilijalta itseltään.

Toivon, että heidän suunnittelemistaan esineistä tulee aikanaan tulevaisuuden klassikoita. 

1.Kaj Franck: Kulho 1334

Kaj Franck Kulho 1334 13,5 cm Kuva: Bisarri

Opiskelijan kukkarolle sopii helsinkiläisestä design- ja vintageliike Bisarrista löytynyt Kai Franckin kulho 1334 (13,5 cm). Kulho maksaa 38 euroa. 

2. Wäinö Aaltonen: Sydämeni laulu -reliefi, 1936

Wäinö Aaltonen: Sydämeni laulu -reliefi. 1936. Kuva: Bukowskis

Wäinö Aaltosen kaunis äidinrakkautta hehkuva reliefi Sydämeni laulu vuodelta 1936 sopii lahjaksi merkkipäiväänsä juhlivalle äidille tai isoäidille. Reliefi on kullattua kipsiä, ja se on päivätty vuodelle 1936. Reliefin lähtöhinta Bukowskisilla oli 300 euroa. 

3. Elis Kauppi: Rannekoru, 1963

Elis Kauppi: Rannekoru hopeaa, pyöröhiottu kivi. Kupittaan kulta:1962. Kuva: Bukowskis

Perheessämme vietetään tänä keväänä ylioppilasjuhlia. Elis Kaupin korut ovat klassikoita, ja valitsisin nuorelle naisylioppilaalle ehdottomasti jonkun hänen koruistaan. Hopeisessa rannekorussa on pyöröhiottu kivi. Valmistaja on turkulainen Kupittaan Kulta. Lähtöhinta Bukowskisilla oli 200 euroa.  

4. Maria Jauhiainen: Lehti, 2003

Maria Jauhiainen: Lehti, 2003. Kuva: Bukowskis

Maria Jauhiainen on arvostettu taiteilija, joka on pitänyt näyttelyitä ympäri maailmaa. Jauhiaisen teoksia on ollut esillä New Yorkin MoMAssa sekä Pariisin Musée des Arts Décoratifsissa. Maria Jauhiaisen töistä tunnetuin on varmasti vuonna 2003 valmistunut Lehti, joka on otettu myös Victoria & Albert Museumin pysyvään kokoelmaan.

Tämä arvokas lahja sopii lahjaksi vaikkapa tuoreen kihlaparin yhteiseen kotiin. Lehden lähtöhinta Bukowskisilla oli 600–700 euroa.

5. Björn Weckström: Kalvosinnapit, Lapponia, 1974 

Björn Weckström: Kalvosinnapit, Lapponia, 1974. Kuva: Bukowskis

Oma poikani vietti konfirmaatiojuhlaa jokunen vuosi sitten. Nuori miehenalku ei välttämättä osaa vielä tuolloin arvostaa kalvosinnappeja, mutta ne voi nähdä eräänlaisena riitti- tai muistoesineenä. Ainakin aikoinaan rippipuku oli monelle ensimmäinen puku, jonka kanssa kalvosinnapit sai heti käyttöön.

Mikäli oikein jaksaa metsästää, saattaa löytää kalvosinnapit, joihin lapsen nimikirjaimet on kaiverrettu valmiiksi. Tai toki ne voi myös niihin kaiverruttaa.

Björn Weckströmin Lapponialle 1970-luvulla suunnittelemien hopeisten  kalvosinnappien lähtöhinta Bukowskisilla oli 200 euroa.  

6. Liisa Vitali: Pitsi-sormus, 1968 

Liisa Vitali: Pitsi-sormus, 1968

Nuoret pojat ja tytöt käyttävät myös sormuksia. Lisa Vitalin hopeinen Pitsi-sormus on unisex-mallia, ja se on ainakin oman 16-vuotiaan poikani ehdoton suosikki. Sormuksen lähtöhinta Bukowskisilla oli 250 euroa.

7. Ivar Ålenius-Björk: Peili

Ivar Ålenius-Björk, peili Kuva: Bukowskis

Ivar Ålenius-Björkin suunnittelema klassisen kaunis peili sopii lahjaksi kaiken ikäisille. Se on valmistettu messingistä. Peilin lähtöhinta Bukowskisilla oli 150 euroa.

8. Gunnel Nyman: Pore-astiasto, 1947–1956

Gunnel Nyman: Pore-astiasto Kuva: Bukowskis

Astiaston hankinta ilman tarkkoja suuntaviivoja saattaa olla haastavaa, mutta lasiastiasto on mielestäni turvallisempi valinta. Kun astiastoa hankkii vain osan, jää saajalle mahdollisuus kerätä sitä halutessaan lisää. Nymanin Pore-astiastoa on hyvin tarjolla niin vintageliikkeissä kuin huutokaupoissakin.

Gunnel Nymanin Nuutajärvelle suunnittelema Pore-lasiastiasto on kaunis ja käyttökelpoinen lahja vaikkapa omaan kotiin muuttavalle. Lähtöhinta Bukowskisilla oli 300 euroa.

9. Dora Jung: Festivo-tabletti, 1965–1973 

Dora Jung: Festivo-tabletti
Ruoanlaitosta ja kattauksesta kiinnostuneelle oivallinen lahja ovat erilaiset tekstiilit, kuten Marimekon tai Tampellan pöytäliinat, kaitaliinat tai muut kattaustekstiilit. 

Dora Jungin pellavainen Festivo-tabletti (riikinkukko) on suunniteltu Tampellalle, ja niitä on valmistettu vuosina 1965–1973. Lautasliinat ovat käyttämättömät. Kuusi lautasliinaa maksaa design- ja vintageliike Bisarrissa 165 euroa.

10. Eero von Boehm, asetelma sitruunoilla

Eero von Boehm, asetelma sitruunoilla

Eero von Boehmin asetelma olisi mainio lahja esimerkiksi pyöreitä vuosia täyttävälle. Maalauksen vasarahinta Stockholms Auktionsverkin huutokaupassa oli 220 euroa.  

11. Fossiili 

 Fossiili Kuva: Stockholms Auktionsverk

Hänelle, jolla on jo kaikkea ja vieläpä hyvä huumorintaju, sopii merkkipäivälahjaksi fossiili. Ammoniitin lähtöhinta Stockholms Auktionsverkin huutokaupassa oli 250 euroa. Vasarahinta nousi 651 euroon.

12. Josef Frank: Vänskapsknuten-kynttilänjalka 

Josef Frank: Vänskapsknuten Kuva: Stockholms Auktionsverk 

Lahja, joka sopii kaikkiin tilanteisiin, on ystävyyden kiemuroita korostava Josef Frankin suunnittelema Vänskapsknuten-kynttilänjalka. Kynttilänjalan vasarahinta Stockholms Auktionsverkin huutokaupassa oli 180 euroa. Svenskt Tenn myy vastaavaa uutta kynttilänjalkaa 2 600 kruunulla (255 euroa).

13. Tapio Wirkkala: Juliste

Tapio Wirkkalan juliste Arabialle Kuva: Stockholms Auktionsverk

Kaunis Tapio Wirkkalan Arabialle suunnittelema juliste sopisi hyvin lahjaksi nuorelleparille. Tämän julisteen vasarahinta Stockholms Auktionverkillä oli 200 euroa.  

14. Sini Majuri: Maljakko, sarjasta Viidakko

Sini Majuri: Maljakko, sarjasta Viidakko

Sini Majuri on voimakkaassa nousussa oleva lasitaiteilija. Majurin lasiveistoksia on ollut esillä lukuisissa kansainvälisissä näyttelyissä USA:ssa, Kanadassa, Japanissa, Euroopassa ja Kiinassa. Maljakko myytiin 600 eurolla Bukowskisilla.

15. Gramofoni, 1920-luku 

Gramofoni 1920-luvulta Kuva: Stockholms Auktionsverk

Hilpeä lahja, jonka voisi kesäjuhlissa ottaa heti käyttöön, on gramofoni 1920-luvulta. Kyseinen yksilö maksoi Stockholms Auktionsverkin huutokaupassa 1 054 euroa, mutta vastaavien vasarahinta saattaa jäädä vain pariin sataan euroonkin.

16. Timo Sarpaneva: Kalapata, Rosenlew

Timo Sarpaneva: Kalapata Kuva: Hagelstam

Ruoanlaittoa rakastavalle sopii lahjaksi Timo Sarpanevan Rosenlewille suunnitelema kalapata. Padan vasarahinta Hagelstamilla oli 100 euroa.

Katja Weiland-Särmälä

Kirjoittaja on taidehistorioitsija ja esinetutkija.  

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti