veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Vapaa pääsy, ole hyvä! Neljä vinkkiä retkikohteisiin, joihin pääset ilmaiseksi

Vapaa pääsy, ole hyvä! Neljä vinkkiä retkikohteisiin, joihin pääset ilmaiseksi
13.5.2019

Kiinnostavien paikkojen koluaminen kotimaassa ei ole aina rahasta kiinni. Suomesta löytyy useita kohteita, joihin ei ole pääsymaksua. Esimerkiksi moniin museoihin ja historiallisiin kohteisiin on vapaa pääsy. Taloustaito tarjoaa neljä ilmaista osoitetta tutustuttavaksi.

1. Killinkosken Wanha Tehdas  

Virtain ja Ähtärin puolivälissä, kantatie 68 varressa, sijaitsee historiallinen Killinkosken tehdasalue, jonka Museovirasto on valinnut valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.

Killinkosken Wanha Tehdas on suosittu nähtävyys Virtain Killinkoskella. Tarjolla on historiaa, taidetta, tehdasmyymälä ja kahvila. Kesällä alueella on myös kirpputori. Kuva: ©Linda Peltola

Historiaa löytyy monessa muodossa: nauhatehtaan vanhoja välineitä, leluja, valo-ja elokuvaukseen liittyviä tavaroita, koulutarvikkeita, vapaapalokunnan vanhaa sammutuskalustoa.

Killinkosken Wanhan Tehtaan Kamerataivaassa on esillä Vuoden luontokuvat -näyttely (15.9.2020 asti). Into-keskuksessa on esillä Eurooppalaisen Kulttuuriyhdistyksen Taide ei tunne rajoja -näyttely (31.7.2020 asti). Taidegallerissa on esillä Laura Hetemäen Hilseilevä maali -näyttely (31.7.2020 asti). Tiloissa on myös taiteilija Marjaliisa Pitkärannan näyttely sekä valokuvaaja I.K. Inhan elämää esittelevä kulttuurikeskus.

Vuonna 1886 perustetun nauhatehtaan jalanjäljissä toimii Inka tehtaanmyymälöineen. Kesäkaudella alueella on kirpputorihalli. Kahvilan leivonnaiset on tehty paikan päällä.

MILLOIN? MISSÄ? Killinkosken Wanhan Tehtaan aukioloajat: ma–pe 10–17, la 10–15, su 12–17. Inkantie 60, Virrat.

2. Ratikkamuseo

Helsingin Töölössä vanhoissa raitiovaunuhalleissa, nykyisen Kulttuuritehdas Korjaamon tiloissa sijaitseva Ratikkamuseo kuskaa tyylikkäästi ja tunnelmallisesti menneisyyden Helsinkiin.

Vanha ratikka tarjoaa maksuttoman matkan historiaan. Kuva: Ratikkamuseo

Historiaan pääsee matkustamaan muun muassa vanhojen vaunujen kyydissä. Menneeseen vievät myös elokuvapätkät ja runsas esineistö. Näytillä on mm. seinätön avovaunu, joka on edellisen kerran kolistellut kiskoilla kesäkuumalla 1952 olympialaisten aikana.

Ratikkamuseossa järjestetään usein yksityistilaisuuksia, joten tarkista aukiolo ennen vierailua.

MILLOIN? MISSÄ? Auki joka päivä 11–17. Töölönkatu 51 A, Helsinki.

3. Fiskarsin ruukkialue

Fiskarsin rautaruukki perustettiin vuonna 1649, kun hollantilainen Peter Thorwöste sai oikeuden rakentaa Fiskarsjoen varrelle masuunin ja kankirautavasaran. Kuva: iStockphoto.com

Fiskarsin historiallisen idyllinen ruukkialue on hyvä päiväretkikohde.

Raaseporiin kuuluvan alueen historia ulottuu 1600-luvulle. Fiskarsinjoen virtaan perustetussa rautaruukissa valmistettiin ensimmäiset suomalaiset laivahöyrykoneet.

Tehtaan kauniisti entisöidyissä tiloissa työskentelee nyt käsityöläisiä, taiteilijoita ja muotoilijoita.

Pienet putiikit ovat kuin näyttelyitä, hengähtää voi myös kahviloissa ja ravintoloissa. Kylänraitin kupeessa on skeittipuisto ja leikkipuisto.

Pittoreskia ruukkialuetta kiertää puulajipolku, ja läheltä löytyy myös luontopolku. Lataa Rissalan metsäpolun ja puulajipolun kartta (pdf).

MISSÄ? Fiskarsin kylä sijaitsee Raaseporissa läntisellä Uudellamaalla.

4. Poliisimuseo

Suomen poliisin toimintaa keskiajalta nykypäivään esittelevä Poliisimuseo löytyy Tampereen Hervannasta. Perusnäyttely ja lastenosasto Pokela on hiljattain uusittu.

Lasten omassa poliisitalossa pääsee pukeutumaan poliisihaalareihin. Kuva: Poliisimuseo

Perheen pienimmät on huomioitu hyvin: museossa on lasten oma poliisitalo, jossa pääsee esimerkiksi pukeutumaan poliisihaalareihin ja istumaan poliisiauton rattiin. Pikku Kakkosen ikisuosikki Ransu Karvakuono esiintyy poliisikoirista kertovissa lyhytelokuvissa. Toimintaa on tarjolla myös isommille – virtuaalisessa pelissä voi kokeilla kuvitteellisen kassakaappivarkauden selvittämistä.

Erikoisnäyttelyissä tutustutaan vuoden 1917 Suomen sekasortoisiin vaiheisiin itsenäistymisen keskellä sekä poliisikoulutukseen sadan vuoden aikana.

MILLOIN, MISSÄ? Avoinna ti–pe 10–16, la 12–17 (7.8.2020 asti, 8.8. alkaen tipe 1015, la 1217). Vaajakatu 2, Tampere.

Minna Takkunen

Tietoja näyttelyistä ja kohteiden aukioloista on päivitetty 1.7.2020.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti