Kesä on tyypillisesti venemyynnin huippusesonkia. Nyt venekauppa käy pirteämpänä kuin aikoihin. Uusien veneiden hinnat ovat nousussa, mutta käytettyjä veneitä saa keskimäärin halvemmalla kuin vuotta aiemmin.
Veneet käyvät nyt kaupaksi liki ennätysvilkkaasti. Venealan Keskusliitto Finnboat ry:ssä nähdään, että markkinoilla on nyt todennäköisesti patoutunutta kysyntää.
”Nyt on jonkinasteinen pieni buumi menossa. Kaikki, mikä liittyy mökkien varusteluun, on nyt erittäin kovassa vauhdissa ja iso osa venemarkkinasta liittyy mökkeilyyn”, Finnboat ry:n toimitusjohtaja Jarkko Pajusalo sanoo.
Suomessa on reilut parikymmentä teollista venevalmistajaa. Peräti 70 prosenttia Suomessa tehdyistä veneistä menee vientiin. Suomessa myydään eniten niin kutsuttuja mökkiveneitä, mutta Pajusalon mukaan myös retki- ja matkaveneiden kysyntä on yllättäen kasvanut.
”Voisi ajatella, että kun kuluttajat eivät pääse matkustamaan tällä hetkellä kaukomaille, nyt varmistetaan, että kaikki viihtyvät mökillä ja ne, jotka ovat tottuneet liikkumaan veneillä kesälomalla, panostavat siihen”, Pajusalo sanoo.
Traficomin mukaan Suomessa rekisteröitiin alkuvuonna veneitä peräti 17 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Suurinta vauhti on ollut vesiskootterien ja -jettien kategoriassa, jossa kasvua on ollut alkuvuonna peräti 34 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.
Käytetyissä veneissä rikotaan ennätyksiä
Myös käytettyjen veneiden kauppa käy kuumana. Otava-konserniin kuuluva Nettivene on Suomen suurin uusien ja käytettyjen veneiden markkinapaikka. Siellä on käynyt alkukesällä jopa yli 50 prosenttia enemmän kävijöitä kuin vuotta aiemmin.
”Vuoden takaiseen verrattuna Nettiveneessä on paljon kävijöitä, kauppaa käydään paljon ja veneet liikkuvat nopeammin. Jo ennen koronaa veneilyn suosio näytti hyvältä, mutta nyt olemme ihan ennätyslukemissa”, Otava Markkinapaikkojen liiketoimintapäällikkö Erno Kalalahti kertoo.
Kiinnostusta riittää, sillä esimerkiksi kesäkuun alussa Nettiveneessä kävi yli 60 000 kävijää päivässä.
Tammi-toukokuussa Nettiveneessä myytiin yli 6 000 venettä, joista yksityisten välisiä kauppoja oli yli 5 000 ja liikkeiden myymiä veneitä noin tuhat. Kauppojen yhteenlaskettu arvo pelkästään toukokuussa oli noin 83 miljoonaa euroa.
Vieläkö veneen saa ostettua juhannukseksi?
Jos veneen haluaa hankkia tälle kesälle, alkaa olla jo kiire. Isommat veneet tehdään tilaustyönä, joten uuden isomman veneen hankinta ei enää tälle kesälle onnistu. Hankinta pitää laitta vireille heti kesän jälkeen, jos tällaisen veneen haluaa ensi kesäksi.
Vielä voi kuitenkin hyvinkin löytää veneen juhannukseksi, kun katseen suuntaa joko pienempiin veneisiin tai käytettyihin veneisiin. Veneiden käyttöikä on pitkä, jopa kymmeniä vuosia, joten käytettyjen veneiden markkinoilla riittää tarjontaa.
Myyntiin tulee jatkuvasti uusia veneitä ja kauppa käy
Nettiveneeseen tuli toukokuussa 5 688 uutta ilmoitusta, mikä oli 34 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Myös kauppamäärissä oli kasvua. Tammi–toukokuussa Nettiveneessä oli 23 prosenttia enemmän kauppoja vuoden takaiseen verrattuna. Euroissa mitattuna kasvua oli 7 prosenttia.
Myös myyntiajat ovat lyhentyneet edellisvuodesta. Nettiveneessä veneiden myyntiaika oli tammi–toukokuussa keskimäärin 43 päivää (mediaani), mikä oli peräti 31 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.
Erno Kalalahden mukaan etenkin purjeveneissä on nähty selvä hyppäys parin viime vuoden aikana. Viime vuosina on myyty 4 000–5 000 purjevenettä vuodessa.
Mitä veneet sitten maksavat?
Uusien veneiden hinnat ovat nousseet vuoden takaisesta liki kolmanneksen. Nettiveneessä liikkeiden myymien veneiden hinnat olivat toukokuussa 29 prosenttia kalliimmat kuin vuotta aiemmin. Yksityisten myymien veneiden hinnat ovat sen sijaan laskeneet noin 1,4 prosenttia vuoden takaisesta.
Uuden ja käytetyn veneen hintaero on suuri. Liikkeen myymien veneiden keskihinta on noin 29 000 euroa ja yksityisten myymien veneiden hinta noin 10 600 euroa. Vaihtelu on toki suurta. Eroa selittää muun muassa vuosimalli ja venetyyppi.
Esimerkiksi purjeveneiden osalta liikkeen myymät veneet maksavat Nettiveneessä keskimäärin 84 000 euroa. Yksityiseltä purjeveneen saa ostettua keskimäärin 19 000 eurolla.
Outi Airaksinen