veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Viini viihtyy viinikellarissa – vuodet jalostavat viinin

3.2.2015

Viini viihtyy mainiosti pimeässä keittiökaapissa tai vaatekomerossa. Vielä parempi säilytyspaikka harrastelijan juomille löytyy kellarikomerosta, maakellarista tai viinikaapista.

Suurin osa viineistä nautitaan saman tien. Laadukkaammat viinit paranevat, jos niitä malttaa säilyttää jonkin aikaa.

Risto Karmavuo viinikellarissa

Varastointi muuttaa viiniä. Viinin rakenneosaset, alkoholi, hedelmäisyys, hapot ja punaviinissä tanniinit, sulautuvat toisiinsa. Viini muuttuu tasapainoisemmaksi ja maku on monivivahteisempi.”Suomessa myytävät viinit ovat varsin nuoria. Ne ovat juotavia, mutta optimikuntoon on vielä matkaa”, Taloustaidon viiniasiantuntija, Haaga-Helian lehtori Risto Karmavuo sanoo.

”Yleensä punaviinit ovat pitkäikäisempiä kuin valkoviinit, sillä tanniinit pidentävät punaviinin ikää. Mutta on myös pitkäikäisiä valkoviinejä, jotka hyötyvät varastoinnista.”

 Kun viinien varastointia aloitteleva miettii, millaisia viinejä kannattaisi varastoida, on yksi lähtökohta maantieteellinen.

”Viileän alueen viinit, joihin lukeutuvat kaikki eurooppalaiset viinit, ovat pitkäikäisempiä kuin lämpimien alueiden viinit. Myös vanhan maailman viinit ovat perinteisesti pitkäikäisempiä kuin uuden maailman viinit.”

Viileässä ilmastossa rypäleeseen kehittyy enemmän happoja, jotka toimivat luontaisena säilöntäaineena.

”Myös valmistusmenetelmä vaikuttaa viinin ikään. Uuden maailman tuottajat käyttävät moderneja valmistusmenetelmiä, kun taas vanhassa maailmassa viiniä valmistetaan enemmän perinteisin menetelmin.”

Hieman pidemmälle ehtinyt harrastaja selvittää viinin valmistajalta, minkä tyyliseksi viinin tuottaja viininsä valmistaa. Vinkkejä löytää alan kirjoista, lehdistä viininvalmistajien verkkosivuilta.

Laatikko kerrallaan

Varastoitavaa viiniä kannattaa ostaa aina laatikko kerrallaan (6 pulloa). ”Tällöin voi seurata, miten viini kehittyy. Voit maistaa viiniä nuorena ja tarkistaa, miten viini on muuttunut esimerkiksi muutamassa vuodessa.”

Useampi pullo kannattaa hankkia myös siksi, että viineissä on silloin tällöin vikoja. ”Korkkivika harmittaa, jos on hartaudella vaalinut ainokaistaan useamman vuoden.”

Viinipulloja viinipullotelineessä

Puna- ja valkoviinien lisäksi varastoitaviksi sopivat myös makeat jälkiruokaviinit, kuohuviinit ja samppanjat.

”Oikein makea jälkiruokaviini säilyy jopa sata vuotta.  Sokeri toimii jälkiruokaviinissä säilöntäaineena.”

Perinteisellä menetelmällä valmistetut laadukkaat kuohuviinit ja samppanjat säilyvät pitkään. Halvat tankkikäymismenetelmällä valmistetut kuohuviinit kannattaa juoda saman tien.

Luonnonkorkkiset viinit säilytetään makuullaan, jolloin korkki säilyy kosteana. Jos korkki kuivuu, pulloon pääsee happea ja viini hapettuu (oksidoituu). Viinin haju ja maku muuttuvat pistäväksi ja jopa imeläksi.

Kierrekorkilla tai synteettisellä korkilla suljetut viinit, kuohuviinit ja samppanjat säilyvät myös pystyasennossa.

Viinikaappi kodissa

”Mikä tahansa viini säilyy ainakin kaksi vuotta jopa siellä vaatekaapin perällä”, Risto Karmavuo sanoo. Kotikellarissa jotkut viinit saattavat säilyä jopa kymmeniä vuosia.

Pimeys valttia

Jos viinin säilytysaika on lyhyempi kuin kuukausi, ei viinipullon säilytyspaikalla ole juuri väliä. Valoa ja auringon uv-säteily kannattaa kuitenkin lyhyessäkin säilytyksessä välttää.

”Jääkaappiin pulloa ei pidä kuitenkaan säilöä, sillä tärinä pilkkoo viinin ainesosia. Jääkaappi sopii ainoastaan viinin nopeaan jäähdytykseen”, Risto Karmavuo opastaa.

Kun säilytysaika on kuukautta pidempi, ovat pimeys ja tasalämpö valttia. Pullojen säilytyspaikaksi sopii keittiökaappi, vaatekomero, kellari tai viinikaappi. Hellan tai astianpesukoneen viereiseen kaappiin viinitelinettä ei pidä kuitenkaan laittaa, sillä kodinkoneet lämmittävät kaappia.

”Optimilämpötila on 10-12 astetta. Vanha omakotitalon maakellari tai kerrostalon kellarikomero ovat sopivia säilytyspaikkoja viineille. Maakellarin lämpötila vaihtelee vuodenkierron mukaan, mutta pienestä lämpötilan vaihtelusta ei ole viinille haittaa.”

Pakkasesta viini ei pidä. Liian kylmässä lämpötilassa viinin kaliumbitartraatti kristallisoituu ja viiniin muodostuu sakkaa muistuttavaa viinikiveä.

Huoneenlämmössä säilytetty viini kehittyy ja kypsyy nopeammin kuin viileässä varastoitu viini. 

Jos kodin tilat antavat myöten, tarjoaa pieni viinikaappi optimaaliset olot viinille.

”Edullisissa kaapeissa on vain yksi lämpötila, jolloin kaappi toimii säilytystilana. Hieman kalliimpaan kaappiin säädetään kaksi lämpötilaa, jolloin osa pulloista on säilytyslämpötilassa ja osa käyttövalmiudessa.”

Viinihifistelijä voi halutessaan käyttää kellariinsa tekniseen varusteluun tuhansia euroja. Muun muassa ilmastointijärjestelmä ja kosteusmittarit nielevät euron poikineen.

Suuremmissa kaupungeissa on silloin tällöin kaupan osuuksia viinikellariyhteisöistä. Osakkeen lisäksi kuluja tulee kuukausivuokrasta.

Viinipulloja kellarissa

Viinipullon etiketistä kannattaa pitää hyvää huolta. ”Moni käärii pullot tuorekelmuun. Tällöin etiketti säilyy vahingoittumattomana”, Risto Karmavuo vinkkaa.

Etiketit kunnossa

Viinipulloa makuutetaan aina etiketti ylöspäin.

”Kun kypsytät viiniä pitkään, pullon pohjalle kertyy väistämättä sakkaa. Sakka painuu vastakkaiselle puolelle pullon pohjalle. Tarjoiltavan viinin voi asettaan lappeelleen koriin tai kaataa karahviin varoen.”

Dekantointi lisää viinin ikää

Dekantointi eli viinin kaataminen karahviin on oiva tapa saada viiniin keinotekoisesti lisää ikää.

Punaviiniä kaadetaan dekantteriin

”Liian tuore vuosikerta tai edullinen viini kannattaa aina kaataa karahviin. Tunti karahvissa vastaa suurin piirtein vuoden kypsytystä. Dekantointi avaa viinin, jolloin sen erilaiset aromit irtoavat helpommin”, Risto Karmavuo kuvailee.

Ikääntynyt viini dekantoidaan, jotta sakka saadaan eroteltua viinistä ennen tarjoilua.

”Mitä tuhdimpi viini, sitä isompi dekantointiastia. Näin viini saa enemmän ilmaa. Herkemmät ja tiukemmat viinit dekantoidaan pienempään karahviin. Myös valkoviinit voi dekantoida. Jotkut dekantoivat jopa samppanjan.”

Minna Petäinen 

Nauti valkoviini viileänä

Kevyet valkoviinit, kuohuviinit ja samppanjat nautitaan noin 10-asteisena, raskaat valkoviinit ja kevyet punaviinit12-14-asteisena ja tuhdit punaviinit 16-18-asteisena. Pullo huoneenlämpöistä viiniä viilenee jääkapissa pari astetta 30 minuutissa.

 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti