Viinitastingin aluksi viinit asetetaan järjestykseen, jotta kaikki maistaisivat samaa viiniä samaan aikaan ja tuloksia voidaan vertailla. Hyvä tapa on numeroida viinit, jolloin ne pysyvät järjestyksessä. Mikäli järjestetään puolisokko- tai sokkotasting, pullot kääritään ensin folioon, sekoitetaan järjestys ja sitten numeroidaan ne.
Tastingia varten olisi maistajilla hyvä olla oma lasi kullekin viinille. Tämä vaatii kuitenkin melkoista lasiarsenaalia, joten laseja voi myös huuhdella välillä. Huuhtelun jälkeen lasi olisi hyvä ”elvyttää” eli kaada lasiin pieni tilkka maistettavaa viiniä, pyörittele sitä lasissa ja kaada sen jälkeen pois. Näin lasiin ei jää vettä sotkemaan viinin makua.
Tastinglasiksi sopii kirkas viinilasi, jotta viinistä voidaan tehdä havaintoja. Paras tastinglasi on tulppaanin muotoinen, jolloin aromihavaintojen teko on helpointa.
1. Avoin tasting
- Maistajat tietävät mitä viiniä he maistavat.
- Suositaan kun maistettavana on erityisen arvokkaita ja arvostettuja viinejä (esimerkiksi kymmeniä vuosia vanhoja viinejä).
- Avoimessa tastingissa viinit olisi hyvä järjestää täyteläisyyden, iän tai makeusasteen mukaisesti – riippuen maisteltavista viineistä.
2. Puolisokkotasting
- Maistajat tietävät maisteltavat viinit, mutta eivät tiedä järjestystä.
- Jokainen voi arvata mikä viini on missäkin lasissa.
- Mukavan jännittävä ”arvausleikki”.
3. Sokkotasting
- Maistajat eivät tiedä maisteltavia viinejä.
- Suositaan ammattilaisten keskuudessa.
- Sopii myös aloittelijoillekin maistelumuodoksi, jos maistajat haluavat olla täysin ennakkoluulottomia maisteltavien viinien suhteen.