Jäikö viinipullon pohjalle viiniä happanemaan? Ethän vain kaatanut tiskialtaaseen? ”Hävikkiviini” sopii erinomaisesti ruuanlaittoon. Viiniä käytetään erityisesti erilaisissa liemissä, kastikkeissa sekä marinadeissa, ja erityisesti maukkaat pataruuat jopa vaativat sitä.
Suomessa viiniä käytetään melko vähän ruuanvalmistuksessa ‒ johtuneeko jo hinnasta. Keski-Euroopassa käyttö on huomattavasti yleisempää. Hieman kärjistäen voisikin sanoa, että siinä missä suomalainen lorottaa kattilaan vettä, Euroopassa lisätään viiniä.
Ruuanlaittoviiniksi käyvät mainiosti edulliset pullotteet (sieltä kyykkyhyllyltä) ja avattunakin viiniä voi käyttää melko pitkän aikaa, kunhan se on muuten kunnossa (ei ole etikoitunut). Omassa keittiössäni on monesti useampia puoliksi juotuja pulloja ruuanvalmistuskäyttöä varten, ja nämä pullot saattavat olla auki useammankin viikon.
Viini tuo ruokaan happoja ja terävyyttä, joten esimerkiksi kermaisissa kastikkeissa ja keitoissa – vaikkapa sienikeitossa – se piristää makua ja leikkaa rasvaisuutta. Liemissä ja kastikkeissa viini lisätään kuumaan pannuun tai kattilaan ja sen annetaan aina kiehahtaa, muutoin viini maistuu helposti läpi.
Mikäli ruoka saa hautua pitkään, kuten vaikkapa pataruuat, ehtii viinin hapokkuus taittua kypsennyksen aikana. Itse lisään monesti lusikallisen sokeria viinipohjaiseen ruokaan, mikä myös tasapainottaa hapokkuutta.
Pataruuat ja hyvät viinipohjaiset kastikkeet ovat muutenkin hävikintorjunnan kavereita kotikeittiössä. Liemissä voi hyödyntää aineita, jotka jäävät muusta ruuanlaitosta yli: juuresten paloja, rapujen kuoria, lihojen luita – vaikka mitä. Hieman nahistuneetkin juurekset ovat tässä ihan kelpo tavaraa.
Hyvä liemi toimii kastikkeiden ja keittojen pohjana veden asemesta ja maku on huomattavasti parempi! Koska lientä syntyy väistämättä kerralla melko paljon, voit hyvin pakastaa loput pienissä annoserissä.
Ehkä tunnetuimpia edullisten viinien edustajia on ”musta kissa”, joka on hallinnut maailman viinimarkkinoita jo 60 vuoden ajan. Viña San Pedro kehitti tämän viinibrändin 1960-luvulla, ja se on säilynyt melko muuttumattomana siitä lähtien.
Makuprofiililtaan viini on helppo, hedelmäinen eikä aivan kuiva. Gato Negro onkin valloittanut tiensä kaikille mantereille ja on tietynlainen chileläisviinien ikoni. Se sopii hyvin ruuanlaiton perusviiniksi, ja hyvin siitä voi kokkikin naukata lasillisen.
Kolme uutta punaviiniä
904233, Vincent Caillé Opus 4 2015, Ranska, 23,45 e
Mielenkiintoinen Loiren laakson kepeä punaviini.
- Ankanrinta
908054, Pietro di Campo Barbera Silenzio 2020, Italia, 11,99 e
Melko edullinen piemontelainen barbera.
- Jänispata
908571, Balfour Luke's Pinot Noir 2020, Englanti, 34,98 e
Ehkä toistaiseksi vielä enemmän kuriositeetti.
- Maisteluun
Kokeile myös nämä punaviinit
448917, Casa Santos Lima Fortíssimo 2020, Portugali, 9,98 e
Täyteläinen ja tumman marjainen viini pääosin portugalilaisista lajikkeista.
- Pataruuat
909627, Farmers Market Organic Red, Italia, 9,98 e
Luomuviini useammalta eri viinialueelta.
- Pataruuat
006504, Finca Flichman Caballero de la Cepa Cabernet Sauvignon 2015, Argentiina, 9,77 e
Voimakkaan cabernet’n ystävälle.
- Pataruuat
Kolme juomaa aterialle
335214, La Ina Fino Sherry, Espanja, 10,09 e (0,375 l)
Aromikas kuiva sherry sopii hyvin aterian alkuun.
- Lihaliemi
922717, Damien Pinon Tuffo 2017, Ranska, 26,60 e
Korkeatasoinen valkoviini Vouvrayn alueelta Loiresta.
- Paistettu kuha
921926, Royal Tokaji Late Harvest 2018, Unkari, 18,99 e (0,5 l)
Hieno tasapainoinen tokaji.
- Omenacrumble
Risto Karmavuo
Viiniasiantuntija, Haaga-Helia AMK