Vilho Lampi (1898–1936) on arvostettu suomalainen ekspressionisti, jota suuri yleisö ei välttämättä laajasti tunne.
Taiteilija maalasi Pohjanmaan lakeuksia ja teki kansankuvauksia, asetelmia sekä omakuvia. Hän oli tunnettu erityisesti Limingan kuvauksista.
Lampi opiskeli taidetta Suomen Taideyhdistyksen Piirustuskoulussa vuosina 1921–1925. Hän löysi jo tuolloin omaksi tyylikseen ekspressionismin. Hän teki myös opintomatkan Pariisiin vuonna 1931 ja opiskeli hetken Académie Colarossissa ja Maison Watteaussa.
Lampi debytoi vuonna 1922 Suomen taiteen vuosinäyttelyssä. Hänen teoksiaan oli mukana vuosinäyttelyissä useina vuosina. Ulkomailla Lampi osallistui Suomen taiteen ryhmänäyttelyihin Moskovassa ja Riikassa sekä useissa eri kaupungissa Saksassa.
Lammesta kirjoitettiin vuonna 1930 jopa ranskalaisessa taidejulkaisussa, joka käsitteli nykytaidetta.
Ensimmäinen yksityisnäyttely oli menestys
Lampi ehti pitää vain yhden yksityisnäyttelyn, joka järjestettiin vuonna 1931 Oulun Teollisuusyhdistyksen tiloissa. Näyttelyssä oli esillä useita taiteilijan teoksia, ja se oli menestys. Näyttely myi hyvin ja sai lisäksi poikkeuksellisen paljon huomiota lehdistössä ja yleisöltä.
Lammen paras ja valitettavasti ainoa tuotantokausi oli 1920- ja 1930-luvuilla. Taiteilija oli elinympäristössään oman tiensä kulkija, joka erosi aikalaisistaan. Lampi ajautui henkiseen umpikujaan, jonka seurauksena hän teki itsemurhan 38-vuotiaana. Onneksi Lampi ennätti silti tehdä jopa 550 maalausta.
Nuoresta iästään huolimatta Lampi ehti saada useita taidepalkintoja sekä apurahoja useilta eri säätiöiltä ja rahastoilta.
Taiteilijan kuoleman jälkeen hänen muistokseen järjestettiin näyttely Oulussa vielä samana vuonna. Myöhemmin Lammen teoksia esiteltiin myös Suomen taiteen vuosinäyttelyissä, Suomen Taiteilijaseuran kiertonäyttelyssä sekä useissa muissa yhteisnäyttelyissä. Vaikka taiteilija kuoli nuorena, vuosikymmeniä myöhemminkin järjestettiin useita Vilho Lammen yksityisnäyttelyjä eri taidemuseoissa sekä Suomessa että ulkomailla.
Lammen teoksia löytyy kaikista suurimmista taidemuseoista Suomessa. Oulun taidemuseolla on kattavin Vilho Lampi teoskokoelma.
Lammen laatuteoksista maksettu 12 000–32 000 euroa
Lammen tuotanto sai huomiota myös 1980-luvun taidebuumin aikana. Vuonna 1988 Lammen Talvimaisema-maalaus huudettiin Bulevardin huutokaupassa 145 000 markalla. Teoksen lähtöhinta oli 50 000 markkaa. Maalauksella oli hyvä provenenssi. Seuraavana vuonna hänen maalauksensa Kenninkankaan mökki (1928) huudettiin 170 000 markalla, vaikka lähtöhinta oli vain 8 000 markkaa.
Lama-aikana Lammen teosten hinnat laskivat keskimäärin vähemmän kuin muiden taiteilijoiden teosten hinnat, ja tämä kategorisoi hänen tuotantonsa klassikkotaiteilijoiden joukkoon.
Vuonna 1998 Hagelstamilla huutokaupattiin 32 000 eurolla Lammen isokokoinen maalaus Puukkojunkkari (1932). Vasarahinta kaksinkertaistui lähtöhinnastaan. Vuonna 2001 Lammen maalaus Nocturne (Liminka) (1930) huutokaupattiin Bukowskilla reilulla 16 000 eurolla.
Lampi teki öljymaalausten lisäksi ainakin akvarelleja, joiden hinnat ovat olleet poikkeuksellisen lähellä öljymaalausten hintoja.
Sijoitusmielessä Lammen tuotannosta kannattaisi ostaa sellainen teos, jolla on vähintään kaksi eri merkintää proveniensissa. Tämä tarkoittaa, että teos on ollut esillä eri näyttelyissä.
Lammen Mietiskelijä vuodelta 1929 huutokaupattiin Bukowskilla taannoin 32 000 eurolla. Teoksen lähtöhinnan hintahaarukka oli 22 000–30 000 euroa. Tämä kertoo, että kyseessä oli arvotyö, mutta etukäteen ei tiedetty varmasti, kilpailtaisiinko teoksesta. Mietiskelijä-maalauksella oli vahva provenienssi.
Lammen teosten hinnat ovat nousussa taidemarkkinoilla, ja myytävinä oleviin teoksiin kannattaa kiinnittää huomiota. Lammen laatuteokset ovat huutokaupoissa saavuttaneet noin 12 000–32 000 euron hintoja.
Lammen tuotannon nimiin tehtyihin väärennöksiin en ole itse törmännyt. Taidekeräilijä Timo Korkiamäki on erikoistunut Vilho Lammen teoksiin, ja häneltä voi kysyä lisätietoja taiteilijan teoksista.
Vilho Lammen maalaus omassa taidekokoelmassasi kertoo, että olet onnistunut hankkimaan kohtuuhinnalla ainutlaatuisen teoksen Suomen taidehistorian antimista.
Pauliina Laitinen
- Vilho Lampi-museo sijaitsee Limingalla Pohjois-Suomen vanhimmassa kansakoulurakennuksessa. Museon toiminnasta vastaa Vilho Lampi seura ry.
Lue lisää taiteilijasta:
- Eeli Aalto: Vilho Lampi, lakeuden maalari: Esittelyjä ja taustaa, Karisto, 1967.
- Junttila Marja, Ruuskanen Jukka-Pekka, Kuorilehto Markku: Vilho Lampi 1898–1936, Ars Nordica 11, Oulu, Pohjoinen, 1998.