veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Vintage viehättää Iivari Viilomaan asiakkaita – nojatuolit, senkit ja sohvat löytävät nopeasti uuden kodin

Vintage viehättää Iivari Viilomaan asiakkaita – nojatuolit, senkit ja sohvat löytävät nopeasti uuden kodin
7.6.2023

Keräilijä ja vintagekauppias Iivari Viilomaa, 31, on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt keräillä jo kymmenisen vuotta. Hän myöntää olleensa keräilijöiden joukossa poikkeus etenkin alkuaikoina, mutta jatkaa samaan hengenvetoon, että nykyään yhä nuoremmat ovat kiinnostuneita kierrätyksestä ja vintagesta.

”Suurin osa asiakkaistani on nuoria aikuisia. Nuoret eivät välttämättä ole niinkään keräilyorientoituneita, vaan hankkivat minulta huonekaluja käyttöön ja tarpeeseen.”

Asiakkailla Iivari Viilomaa tarkoittaa Finvint Vintage Store -liikkeensä asiakkaita. Hän perusti vintageen keskittyvän yrityksensä Espoon Tapiolaan maaliskuussa 2022.

Iivari Viilomaa esittelee asiakkaalle Timo Sarpanevan suunnittelemaa Festivo-kynttilänjalkaa. Kuva: Leena Louhivaara

Liikkeessä on myynnissä paljon puupintaisia huonekaluja, joita alun perin puusepäksi valmistunut Iivari myös tarpeen tullen huoltaa ja korjaa.

Viilomaa arvostaa esteettisyyttä

Liikkeessä on panostettu esteettisyyteen ja esineet on sommiteltu kauniiksi ryhmiksi – usein niin, että saman aikakauden huonekalut, valaisimet ja pienesineet luovat yhtenäisiä kokonaisuuksia.

Kerttu Nurmisen lasilautaset ja pinnatuolit. Kuva: Leena Louhivaara

”Pyrin pitämään liikkeessäni myös varsin kohtuullista hintatasoa, koska haluan, että kaikilla on mahdollisuus ostaa täältä esineitä.”

Iivari Viilomaa kertoo oman keräilemisensä rönsyilleen alkuaikoina aika paljon. Pian linja selkiytyi ja keskittyi pitkälti Nuutajärven lasitehtaan tuotantoon sekä käyttölasien että alkuperäisten myyntipakkausten keräilyyn. Kokoelma on jo lähes valmis, ja sitä on esitelty mm. Designmuseon ”Keräilijät ja kokoelmat”-näyttelyssä vuonna 2019.

Mitään tiettyä uutta keräilykohdetta Viilomaalla ei ole, vaan hän kertoo nykyään hankkivansa esineitä, jotka häntä esteettisesti miellyttävät.

Viilomaa on kertonut sosiaalisen median kanavissa lukuisista hienoista lasiesinelöydöistään. Näistä yksi on Göran Hongellin Majakka, jonka hän hankki edullisesti nähtyään sen erään kirpputorin sivustolla.

”Välillä löytöjen perässä joutuu tekemään pitempiäkin reissuja”, hän kertoo.

”Ulkomailla koluamme vaimoni Hannan kanssa kaikki paikalliset kirpputorit ja vintageliikkeet. Hänen kierroskuntonsa tosin loppuu kenties hieman aiemmin kuin minun”, Viilomaa naurahtaa.

Iivari Viilomaa tarkastelee Yrjö Kukkapuron suunnittelemaa Saturnus-tuolia. Kuva: Leena Louhivaara

”Paras löytö ei ole välttämättä se rahallisesti arvokkain. Facebook-kirppiksellä oli myynnissä Hans Agne Jacobsenin valaisin edullisesti, koska siitä puuttui pari kupua. Ostin valaisimen, vaikka samalla pohdin, saanko samanlaisia puuttuvia kupuja mistään. Laitoin kuitenkin toiveikkaana ilmoituksen Toriin ja sain hankittua sieltä puuttuvat kuvut. Valaisin on nyt kodin katossa, ja vaimokin on alun totuttelun jälkeen siihen ihastunut.”

Vaikka liikkeen perustamisen jälkeen kirpputorien kiertäminen ei enää ole harrastus vaan työtä, Viilomaa kertoo yhä löytävänsä esineitä myös omaan kotiin.

Liikkeeni heijastelee omaa makuani. Valitsen sinne vain sellaisia esineitä, joita voisin ottaa myös omaan kotiini.”

Viilomaa myös kuvaa esineet. ”Esteettisyys on tärkeää. Haluan ottaa kuvat itse, jotta esineet näyttävät niissä juuri sellaisilta kuin haluan.” Hänen tyylitajunsa määrittelee  liikkeen  visuaalisen ilmeen.

Mitä kysytään nyt? 

Kysyessäni, mitä esineistöä juuri nyt paljon etsitään, Viilomaa kertoo, että erityisesti nojatuolit, senkit ja sohva- sekä ruokapöydät käyvät hyvin kaupaksi. Myös esimerkiksi Valinten tai Lisa Johansson-Papen pöytä- ja jalkavalaisimet liikkuvat nopeasti liikkeestä uusi koteihin.

Iso kattoplafondi on Idmanin ja jalkalamppu Valinten valmistama. Kuva: Leena Louhivaara

Kysyessäni, onko jotain tiettyä suunnittelijaa, jota erityisesti toivotaan, yrittäjä empii hetken. ”Toki Paavo Tynelliä varmasti menisi kaupaksi, jos sitä saisi, mutta etenkään nuorille ostajille suunnittelijalla ei ole niin suurta merkitystä, kunhan esine näyttää kivalta.”

Trendeistä Iivari nostaa esiin 1970- ja 1980-luvun suunnittelun, jonka suosio kasvaa koko ajan.

”Nuoria ostajia kiehtoo 1980-luvun värimaailma, ja esimerkiksi Arabian ja Pentikin astioita tuolta aikakaudelta kysellään toistuvasti. Oma puolisonikin keräilee Pentikiä.”

Viilomaa on huomannut myös some-vaikuttajien merkityksen. ”Natalia Salmelan mainittua Arabian Kalevala-keräilylautasista ne suorastaan vietiin käsistä. Moni ostaja mainitsi hankkineensa ne juuri Salmelan innoittamana.”

Pöydällä on vihreät Humppilan Kievari-juomalasit sekä Kalevala-lautanen. Kuva: Leena Louhivaara

Iivari Viilomaalla itselläänkin on paljon seuraajia sosiaalisessa mediassa, ja hän julkaisee siellä  aktiivisesti kuvia ja tietoja uusista löydöistään, jotka houkuttelevat ostajia liikkeeseen kauempaakin. Moni on löytänyt liikkeen juuri Instagramin kautta.

”Instagram on todella tehokas väline, mutta uskon, että verkkokauppakin tulee kysymykseen jossain vaiheessa. Tulevaisuuden haaveena olisi laajentaa ja kehittää yritystä. Uskon, että vintagealan nousu vielä vahvistuu tulevina vuosina.”

Viilomaan mielestä olisi hienoa, jos useampi alan yrittäjä loisi yhdessä yrityskeskittymän. ”Esimerkiksi Tapiolan Heikintorilta löytyisi hienoja paikkoja.”

Katja Weiland-Särmälä

Jutun aloituskuvassa Iivari Viilomaa istuu sohvalla takanaan Hannamaija Teiskon Portti-ryijy. Viilomaan kainalossa on länsisaksalainen valaisin. Kuva: Leena Louhivaara.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti