veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Vuokraveneellä vesille? Näillä vinkeillä onnistut

Vuokraveneellä vesille? Näillä vinkeillä onnistut
6.6.2022

Kiinnostaako veneily ja saarten koluaminen, mutta veneen omistamiseen liittyvät riesat eivät houkuta? Ei huolta – nykyisin tarjolla on vuokrauspalveluja, joiden avulla voi päästä veneilemään jopa ilman aiempaa veneilykokemusta. Mitä veneen vuokraaminen vaatii?

Perinteisesti veneen vuokraaminen on ollut Suomessa hyvin kallista, mutta parin viime vuoden aikana tilanne on muuttunut. Lakimuutoksen jälkeen nyt yksityisetkin voivat laittaa vanhempia veneitään vuokralle ilman katsastusvaatimusta. Lisäksi markkinoille on tullut yhteiskäyttöpalvelu, jossa veneen saa kuukausimaksua vastaan käyttöönsä.

”Skipperi Fleet -jäsen saa käyttöönsä satoja täysin varusteltuja moottoriveneitä Suomessa ja ulkomailla. Veneretkien määrää ei rajoiteta ja me huolehdimme veneiden ylläpidosta. Teemme kaiken helpoksi, jotta veneily olisi palauttavaa vastapainoa arjelle”, Skipperin markkinointipäällikkö Tuomas Kataila kertoo.

Veneiden yhteiskäyttöpalvelu: Skipperin Fleet-palvelu

Nelisen vuotta sitten lanseeratussa palvelussa on tällä hetkellä 5 maata ja noin 340 venettä. Niistä valtaosa on noin kuuden metrin mittaisia moottoriveneitä. Suomessa on lähtösatamia 30. Kuukausihinta on joko 189 euroa tai 289 sen mukaan, haluaako veneitä käyttöönsä arkena vai viikonloppuisin. Jäsen sitoutuu palveluun kaudeksi kerrallaan, 31.10. asti. Kaudella 2021 Fleet-veneillä tehtiin Suomessa noin 25 000 retkeä.

Teknologia valjastettu avuksi

Fleet-palvelussa asiakkaalla on kerrallaan kaksi varausta käytössään ja veneen voi vuokrata kerralla korkeintaan 24 tunniksi. Lisähintaan voi saada vuokralle myös veneen, jossa on nukkumatilat kahdelle hengelle.

”Me hyödynnämme paljon teknologiaa palvelussa. Veneiden varaukset ja käyttö tapahtuvat puhelimen sovelluksen kautta. Kalenterista pystyy valitsemaan päivän, sataman ja veneen. Ja sovelluksella tehdään check in ja check out -prosessit. Lähtiessä ja palautettaessa asiakas muun muassa ottaa kuvat potkurista ja keulasta.

Veneen tietokone antaa tarkan polttoaineen kulutuksen moottorista, ja sen mukaan voi tankata. Asiakkaalla on polttoainesaldo, eli jos tankkaa vaikkapa kolme litraa liikaa, voi seuraavalla kerralla tankata vähemmän. Lisäksi muun muassa karttaplotteri varoittaa kipparia nopeusrajoitusalueista ja parhaat retkivinkit löytyvät sovelluksesta.”, Kataila sanoo.

Yksityiset vuokraavat pidemmäksi ajaksi

Entä jo veneen vuokraa yksityiseltä veneenomistajalta? Skipperin vertaisvuokrauspalvelussa kuka tahansa voi laittaa veneensä vuokralle. Palvelusta löytyy hyvin monenlaisia veneitä noin viisimetristä paateista yli 10 metrin veneisiin. Isoissa veneissä voi olla myös kippari mukana, jolloin vuokraajalla ei tarvitse olla itsellään lainkaan veneilykokemusta.

Skipperin vertaisvuokrauspalvelussa on noin 600 venettä. Siinä missä Fleet-palvelussa veneiden vuokrausajat ovat keskimäärin vain neljä tuntia kerrallaan, yksityisveneiden vuokrauspalvelussa moni vuokraa veneen useammaksi päiväksi ja jopa viikoiksi kerrallaan.

Yksityisveneiden vuokrauspalvelussa vuokraaja täyttää itsestään cv:n, jossa hän kuvaa veneilykokemustaan. Veneen omistaja päättää, onko vuokraajalla riittävä kokemus veneilystä ja venetyypistä.

Vertaisvuokrauspalvelussa veneen vuokra maksoi viime vuonna keskimäärin 177 euroa päivältä. Viikosta joutuu yleensä pulittamaan veneestä ja sesongista riippuen 1 000–3 000 euroa. Viime vuonna Skipperin kautta tehtiin noin 3 000 veneen vuokrausta Suomessa.

Skipperin provisio vuokrasta on noin 17 prosenttia arvonlisäveroineen.

Taidot haltuun ennen vuokraamista

Veneen vuokraajalla ei tarvitse nykyisin olla välttämättä lainkaan kokemusta veneilystä. Skipperi on kehittänyt asiakkailleen verkossa toimivan koulutusympäristön, Skipperi Akatemian. Asiakkaan pitää läpäistä erityinen veneilytaitokoe ennen kuin voi ruveta Fleet-veneilijäksi. Aloitteleva kippari saa myös käytännön veneilykoulutuksen. Noin kolmannes Skipperin Fleet-jäsenistä on aloittelevia veneilijöitä.

”Verkossa meillä on parisenkymmentä käytännönläheistä koulutusvideota, joissa käydään läpi merimerkit ja väistämissäännöt. Merellä pitää muistaa tähystää ja lukea karttaa. Hidas nopeus antaa lisää pelivaraa ja muutenkin kiire kannattaa jättää maihin.”, Kataila sanoo.

Entä onko riskinä, ettei vuokraveneitä riitä tänä kesänä kaikille halukkaille?

Katailan mukaan pääkaupunkiseudulla Fleet-palvelu on usein loppuunmyyty jo toukokuussa. Skipperi rajoittaa alueellista jäsenmäärää. Aktiivisimmat Fleet-veneilijät olivat koronan aikana merellä jopa sata päivää kauden aikana. Jos veneen haluaa varmistaa tietylle päivälle, se kannattaa napata sovelluksen ennakkovarauksella 3–5 päivää ennakkoon.

Yksityisomisteisissa veneissä suosituimmat kesäviikot varataan yleensä juhannukseen mennessä. Vuokraveneiden kysyntä ja hinnat ovat huipussaan juhannuksesta koulujen alkuun. Sesongin ulkopuolella vuokraaminen on edullisempaa ja vesillä ja satamissa on rauhallisempaa.

Vuokraisinko veneen? Vinkit vuokraajalle

- Ennen oman veneen ostoa voit kokeilla veneilyä vuokraamalla veneen. Valitse tarpeeseen ja ja omaan osaamiseen sopiva venetyyppi.

- Mieti, kuinka pitkäksi ajaksi haluat veneen. Siitä riippuu, millainen vuokrauspalvelu on sinulle sopiva. Vaihtoehtoina ovat esimerkiksi Skipperin Fleet-palvelu kaudeksi, yksityiset vuokraveneet tai perinteinen venevuokraamo.

- Hanki riittävä osaaminen veneilystä. Voit kouluttautua Skipperin verkkopalvelussa, veneilykursseilla tai ostaa veneilyvalmennusta. Muista, että toimit vesillä päällikön roolissa ja vastaat veneen ja matkustajien turvallisuudesta.

- Tee kirjallinen vuokrasopimus. Varmista, että veneen omistajalla on voimassa oleva vakuutus veneelle vuokrakäyttöön.

- Varmista, että vene ja sen varusteet ovat luovutushetkellä kunnossa. Varmista myös, että saat riittävän opastuksen veneen turvalliseen käyttöön.

- Seuraa sääennusteita, erityisesti tuuliennusteita ja suunnittele reittisi ennalta vallitseviin olosuhteisiin.

- Pakkaa mukaan riittävästi lämmintä vaatetta, aurinkolasit, aurinkorasva, päähine sekä evästä ja vettä. Alkoholi kannattaa nauttia vasta rannassa. Perheen pienimmillä tulee olla sopivat pelastusliivit ja riittävästi ajanvietettä, jotta kaikilla on kivaa.

Outi Airaksinen

Kuva: Skipperi

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti