veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Yngve Bäck oli eturivin koloristi

5.9.2017

Yngve Bäck (1904–1990) oli suomalainen taidemaalari, joka tunnetaan eritoten väririkkaasta tuotannostaan. Taiteilijaa pidetään suomalaisella taiteen kentällä eturivin koloristina.

Bäck opiskeli Suomen taideyhdistyksen piirustuskoulussa, Helsingin yliopiston piirustuslaitoksella sekä École des Métiers d’Art -koulussa Pariisissa. Eero Järnefelt oli yksi Bäckin opettajista. Bäck teki myös useita opintomatkoja Ranskaan, Italiaan ja Espanjaan.

Vaasassa syntynyt taiteilija debytoi Helsingissä 1928.

Moderni taide ja ekspressionismi tekivät Bäckiin vaikutuksen. 1950-luvulla Bäck innostui abstraktista taiteesta. Samoin Keski- ja Etelä-Euroopan kirkas valo innosti vahvemman valon ja värin käyttöön. Lähes koko ikänsä Bäck asui talvet lämpimimmissä maissa kuten Ranskassa ja Espanjassa.

Ammattiurallaan Yngve Bäck niitti mainetta, ja oli yksi tunnetun Prisma-taiteilijaryhmän perustajista. Bäck oli aktiivinen myös taiteen ammattikentällä ja Taidemaalariliitossa. Bäck opetti Vapaassa taidekoulussa sotavuosina 1941–1944.

Bäck sai Pro Finlandia -palkinnon vuonna 1960 ja professorin arvonimen vuonna 1973.

Kaupunkikuvaukset, luontomaisemat ja kukkamaalaukset halutuimpia

Taidesijoittajan näkökulmasta Yngve Bäckin työt ovat kiinnostavia, sillä taiteilijan tuotanto oli tasaisen laadukasta. Teokset kuvastavat omaa taidehistoriallista aikakauttaan, eikä niihin ei ole kohdistunut aitousepäilyjä. Taiteilijan halutuimpia teoksia ovat kaupunkimaisemat, luontomaisemat ja kukkamaalaukset aina 1930-luvulta 1970-luvulle.

Viime aikoina Yngve Bäckin parhaita töitä ei ole tullut julkiseen myyntiin huutokauppoihin. Sen sijaan monia myöhäisvaiheen töitä on ollut myynnissä, ja niiden loppuhinnat ovat olleet matalammat.

Esimerkiksi Bukowskisilla on myyty U-Land maalaus (116 x 81cm) vuodelta 1974 vain 637 eurolla ja Matkailija-öljymaalaus (135 x 65cm) samalta aikakaudelta 510 eurolla. Toisaalta Hagelstamilla huutokaupattiin Bäckin Vuorimaisema-maalaus vuodelta 1957 (66 x 82cm) 550 eurolla. Tällaiset työt sopivat keräilijän taidekokoelmaan, mutta sijoituskohteita ne eivät ole.

Kun taidemarkkinat hitaasti aktivoituivat 1990-luvun lamavuosien jälkeen, Bäckin töiden hinnat olivat ensiaallossa nousemassa hintakuopastaan, mutta ne jäivät alemmiksi, kun taidemarkkinoille tuli kiinnostavampaa tarjontaa.  

Ajankohta ja suomalainen taidemaku ei ollut tuolloin vielä valmis ottamaan vastaan Bäckin koloristista tuotantoa. Nyt 2010-luvulla ja lähestyessä 2020-lukua taidemaku on alkanut selkeästi muuttua, ja yleisö vaatii enemmän värikkyyttä ja pastellivärejä.

Useita erilaisia signeerauksia

Yngve Bäck signeerasi työnsä useilla eri tavoilla, isoilla kapiteelikirjaimilla, kaunokirjaimin lyijykynäsigneerauksissa ja tai vain etukirjaimin. Hän kirjoitti yleensä myös vuosiluvun signeerauksen jälkeen.

Taiteilija maalasi pääasiaksi öljyllä, mutta myös harvoin akryylillä.

Yngve Bäck testamenttasi itselleen kuuluneen tuotantonsa Svenska Litteratursällskapetille, josta työt sittemmin siirtyivät Pro Artibus -säätiölle. Säätiön kokoelma kattaa lähes koko Bäckin taiteellisen tuotannon eri aikakausineen.

Yngve Bäckin tuotanto on saanut yllättävän vähän huomiota osakseen viime vuosina, vaikka taiteilija on tasaisen arvostettu, ja teosten hinnat ovat kestäneet mukavasti huonotkin talousajat.

Olisi hyvä, jos lähitulevaisuudessa jokin isoista museoista järjestäisi hänen nimeään kantavan retrospektiivisen näyttelyn. Lisäksi tarvittaisiin uutta tutkimusta Bäckin tuotannosta. Näyttelyt ja tutkimukset innostavat keräilijöitä hankkimaan ajankohtaisen taiteilijan teoksia.

Tutustu Yngve Bäckin teoksiin Kansallisgallerian kuvapankissa.

Pauliina Laitinen-Littorin

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti