veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Yrteillä maustettu vermutti vie kulttuurikierrokselle halki vuosisatojen

Yrteillä maustettu vermutti vie kulttuurikierrokselle halki vuosisatojen
9.8.2024

Martini_Rosso_Kuva-Allko_130.jpg

Historiasta kiinnostunut matkaaja kiertelee luultavimmin kotimaan erilaisissa linnoissa, kartanoissa ja museoissa. Tai kenties hän piipahtaa taitelijakotiin sekä tallustelee historiallisten kaupunkien kaduilla.

Harvemmin näitä kohteita kolutessa tulee miettineeksi, miten ne linkittyvät kukin omalta osaltaan ruoka- ja juomakulttuuriin. Kokosin tähän juttuun hieman erilaisen lähestymistavan vierailukohteisiin, toki vain muutamia esimerkkejä esiin nostaen.

Jos aloittaa kauimmaisesta historiasta, niin Suomen keskiaikaiset linnat olivat silloisia valtakeskuksia, ja niiden haltijat toki nauttivat eduistaan. Turun linna 1280-luvulta sekä tietysti muut kaupungin historialliset kohteet ovat varmaan parhaita esimerkkejä viinin merkityksestä silloisessa elämässä.

Turkuun laivattiin erilaisia viinejä, joista saksalaiset reinin- ja moselviinit olivat suosituimpia, sekä punaisista niin sanottu klaretti, joka oli viinisekoitus (ei siis brittiläisten ”claret” eli punainen bordeaux). Turussa viini- ja viinakauppaa sääteli kaupungin raati, joka myös verotti toimintaa.

Aboa Vetus -museon kaupassa oli ainakin joitain vuosia sitten myynnissä vanhoja remmari- eli reininviinilaseja, jotka oli tehty historiallisten esikuvien mukaisesti. Sekin on todiste pitkästä juomakulttuurin historiasta.

Linnojen ”perillisiä ja pikkuveljiä” olivat kartanot, joita Suomessa onkin melko runsaasti. Vaikka suurin osa niistä on yksityisiä ja näin muiden silmiltä piilossa, myös avoimia vierailukohteita löytyy runsaasti.

Varmaan komeimpia näistä on Asikaisissa sijaitseva Louhisaaren kartanolinna 1600-luvulta. Se tunnetaan paitsi mainehenkilöistään Flemingeistä ja Mannerheimeista, myös raikkaasta Louhisaaren juomasta. Juoman pääraaka-aineena ovat mustaherukanlehdet.

Kartanot levittivät hyötypuutarhakulttuuria Suomessa ja erilaisten marjojen ja yrttien käyttö lisääntyi myös juomien valmistuksessa. Maukkaat marjaliköörit tekevätkin ehkä uutta tulemistaan, ainakin kotitarpeisiin valmistettuina.

Eräs innokkaista marjaviinien valmistajista oli Ville Vallgren, ”Pariisin Villeksi” kutsuttu elämännautiskelija. Hänen varmasti tunnetuin työnsä Havis Amanda palasi kesämatkailijoiden iloksi Helsingin kauppatorille.

Vallgren myös kirjoitti hauskan Pariisin Villen ruokasaarna -kirjan ja tarjoili valmistamiaan marjaviinejä – kieltolaista huolimatta – taiteilijaystävilleen Albergan kartanossa.

Vallgrenilla ei ole omaa taitelijakotimuseota, mutta hauskan Uudenmaan kierroksen saa aikaiseksi vierailemalla Porvoon museossa sekä tietysti Tuusulanjärven taiteilijakodeissa.

Eivät museot muutoinkaan ole niin kuivia paikkoja kuin voisi ajatella.

Helsingin kaapelitehtaalla sijaitsee aivan erityinen vierailukohde, nimittäin hotelli- ja ravintola-alan historiaa esittelevä Hotelli- ja ravintolamuseo.

Makuasioita-perusnäyttelystä saa hyvän kuvan suomalaisen ruoka- ja juomakulttuurin kehityksestä. Pääseepä kävijä vierailemaan myös kieltolain jälkeen avatussa Alkon myymälässä.

Hauskaa ajanvietettä on tutkia 90 vuotta vanhaa tuoteluetteloa, josta voi bongailla historiallisia viinejä suhteessa Alkon nykyvalikoimaan. Ainakin pari tuttua chiantia, samppanjaa sekä Bordeaux’n punaisia on nykyisinkin saatavilla.

Tämänkertainen kuukauden suosikki, Martini Rosso, summaa oikeastaan tehdyn kierroksen, sillä se on viinipohjainen ja väkevöity, sekä lisäksi yrteillä maustettu vermutti.

Samantyyppistä juomaa olisi voitu nauttia niin Turun hovissa, kartanoiden verannalla kuin taitelijayhteisön pihajuhlissa. Ja löytyypä se myös Alkon ensimmäisestä tuoteluettelosta.

Kokeile myös

401477, Marchese Antinori Chianti Classico Riserva 2021, Italia, 48,20 e

Hinta oli vuonna 1932 täysin sama, tosin silloisissa markoissa.

  • Kellariin

003572, Tío Pepe Fino Sherry, Espanja, 15,89 e

Sherryjä oli valikoimassa kymmenen Alkon avautuessa. Erittäin kuiva Tío Pepe oli yksi niistä.

  • Aperitiivi

008741, Mumm Cordon Rouge Champagne Brut, Ranska, 43,98 e

Samppanjoiden listalla oli useita tuttuja nimiä.

  • Pienet suolaiset

Kolme viiniä aterialle

513017, Veiga Da Princesa Albariño 2022, Espanja, 18,24 e

Kuiva ja aromikas valkoviini Rias Baixasin alueelta.

  • Kantarellikeitto

958897, Villa Maria EarthGarden Pinot Noir 2020, Uusi-Seelanti, 20,98 e

Laatuottajan tyylikäs punaviini.

  • Possun secreto grillistä

8394354, Justino's Malvasia 10 Years Old Madeira, Portugali, 23,80 e (0,375 l )

Makea ja tyylikäs jälkiruokaviini.

  • Jäätelö

Kolme uutta viiniä

539887, Go de Godello 2023, Espanja, 14,98 e

Tyylikäs valkoviini Bierzon alueelta.

  • Vaaleat kalat

582497, McGuigan Black Label Moscato 2022, Australia, 10,29 e

Makeaa seurusteluviiniä kaipaavalle.

  • Seurusteluun

508357, Abbotts & Delaunay Viognier Sauvignon Blanc 2023, Ranska, 10,99 e

Eteläranskalainen raikas kesäviini.

  • Salaatit

Risto Karmavuo 

Viiniasiantuntija, Haaga-Helia AMK

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti