veronmaksajat.fi

RAHAT

Virtuaali­lompakko kännykässä korvaa kortit ja kohentaa turvaa

Virtuaali­lompakko kännykässä  korvaa kortit ja kohentaa turvaa
2.12.2024

Voit jättää fyysiset maksukortit kotiin kauppareissulla, jos käytät virtuaalilompakkoa kännykässäsi. Maksaminen on vieläpä turvallisempaa kuin perinteisillä korteilla tai käteisellä.

Googlen ja Applen lompakkosovelluksiin voi viedä lisäksi myös kanta-asiakaskortteja ja matkalippuja.

Virtuaalilompakkoon mahtuu maksukorttien lisäksi muun muassa kanta-asiakaskortteja, opiskelijakortteja sekä konsertti- ja matkalippuja. Käyttö on kätevää – joskin K- ja S-ryhmien kanta-asiakasetujen kerääminen vaatii joissain tapauksissa ylimääräistä vaivaa.

Käytännössä kaikkien suomalaispankkien maksukortit voi viedä virtuaalilompakoihin. Google Wallet -lompakko toimii Android-puhelimissa ja Apple Wallet Applen laitteissa. Googlen lompakon maksutapa on nimeltään Google Pay ja Applen lompakon Apple Pay.

Google Walletin käyttöön tarvitaan Androidin käyttöjärjestelmäversiota 9 tai uudempi. Lisäksi puhelimen on tuettava lähimaksua eli NFC:tä. Se löytyy tätä nykyä edullisistakin luureista, vanhemmista halpiksista ei välttämättä niinkään. Applen lompakko vaatii iOS-versiota 18.

Fyysisen kortin tai lipun tiedot voi viedä virtuaalilompakkoon nakuttelemalla, ottamalla kuva tai siirrettävän kortin oman sovelluksen Vie Apple/Google Walletiin -toiminnolla.

Puhelin toimii kuin kortti

Virtuaalilompakossa voi olla useita maksukortteja, joista yksi valitaan oletusmaksutavaksi. Jos vaikka maksutapaedun keräämiseksi on tarvetta vaihtaa korttia, sen voi tietysti tehdä lompakkosovelluksessa ennen maksamista.

Credit/debit-yhdistelmäkortit pitää viedä lompakkoon kahtena eri korttina, luotto- ja pankkikorttipuolet erikseen.

Maksettaessa puhelin viedään lähimaksukortin tavoin kassapäätteen lukijalle, Androidit selkäpuoli ja iPhonet yläosa edellä. Tarkistat, että puhelimen lähimaksuominaisuus on päällä! Lisäksi virtuaalilompakon on oltava NFC-toiminnon oletusmaksutapana.

Puhelin toimii virtuaalilompakolla maksettaessa kuin fyysinen lähimaksukortti – vaikkapa ulkomailla joukkoliikennelipun ostossa, kunhan ulkomailla maksaminen on kortilla sallittu. Maarajauksia voi hallita verkko- tai mobiilipankissa.

Virtuaalilompakon hyvän tietoturvan ansiosta yli 50 euron ostoksia ei tarvitse vahvistaa kassapäätteeseen pin-koodilla.

”Virtuaalilompakko helpottaakin maksamista monin tavoin. Se kelpaa maksutapana kivijalkakauppojen lisäksi monissa verkkokaupoissa ja sähköisissä palveluissa”, Danske Bankin henkilöasiakkaiden päivittäispalvelusta vastaava johtaja Heli Pieninkeroinen sanoo.

Jos virtuaalilompakkoon viety kortti tai lippu perustuu qr- tai viivakoodiin, kuten kirjasto- tai Kela-kortti, sitä käytettäessä virtuaalilompakko antaa kyseisen koodin puhelimen näytöltä luettavaksi.

Ajantasaista listaa siitä, mitä kaikkia lippuja ja kortteja virtuaalilompakot tukevat, ei verkosta valitettavasti löydy.

Kannattaakin tutkailla aktiivisesti omien kanta-asiakasohjelmien palveluista, josko niiden kortit olisivat siirrettävissä virtuaalilompakkoon. Esimerkiksi Lounaria ja muita työsuhde-etuja tarjoavan Ederendin kaikki maksukortit ovat vietävissä Googlen ja Applen lompakoihin.

Parempaa turvaa maksamiseen

Virtuaalilompakko tarjoaa maksamiselle parempaa turvaa kuin perinteinen muovikortti. Se muodostaa jokaisessa maksutapahtumassa kertakäyttöisen korttinumeron.

”Maksukorttitiedot varastetaan useimmiten juuri kaupoista. Tällaisessa varkaudessa virtuaalilompakon korttitiedot olisivat siis murtautujalle hyödyttömiä”, tietoturvayhtiö 2NS:n teknologiajohtaja Juho Ranta sanoo.

Apple ei säilö korttitietoja verkossa, joten murtautuja ei pääse niihin käsiksi. Googlen turvalupaukset eivät ole yhtä täsmällisiä. Se kuitenkin takaa, että korttitietoja ei säilötä käyttäjän laitteelle.

Virtuaalilompakolla maksaminen edellyttää, että näyttölukitus on käytössä ja että se on avattu ennen maksun suorittamista.

”Jos näyttölukko ja biometrinen tunnistus ei ole ollut aiemmin käytössä, virtuaalimaksamisen käyttöönotto ohjaa kuluttajaa parempaan puhelimen tietoturvaan”, Pieninkeroinen sanoo.

Jos puhelin katoaa, epärehellinen löytäjä ei siis pääse höyläämään virtuaalikortteja. Fyysisen kortin löytänyt ilkiö sen sijaan todennäköisesti ehtii käyttää korttia alle 50 euron lähimaksuostoksiin, ennen kuin maksupääte pyytää pin-koodia.

Virtuaalilompakoiden ohjeistuksen mukaan pienten maksujen hyväksyminen virtuaalilompakolla ei tosin välttämättä edellytä lukituksen avaamista, vain näytön herättämistä. Itse en kuitenkaan saanut Googlen lompakolla maksettua pieniäkään ostoksia ennen näyttölukon avaamista.

Kadonneen tai varastetun puhelimen voi tyhjentää etänä, jolloin virtuaalilompakkokin tuhoutuu. Jos etätyhjäys ei onnistu, pirauta maksukorttien sulkupalveluun +358 20 333. Fyysistä korttia ei välttämättä tarvitse kuolettaa, vain sen virtuaaliversio.

NUMERO 38 % | Konsulttiyhtiö FCG:n huhtikuisen tutkimuksen mukaan jo 38 prosenttia suomalaisista käyttää puhelimessaan vähintään yhtä virtuaalikorttia.

Bonukset ja Plussat talteen

K- ja S-ryhmien kanta-asiakasetujen kerääminen virtuaalilompakolla maksettaessa voi olla monimutkaisempaa kuin fyysisellä maksukortilla, johon on nivottu kaupparyhmän kanta-asiakkuus.

Aina voi tietysti käyttää fyysistä korttia etujen keräämiseen, jos digikikkailu kuulostaa liian vaativalta.

Kaupparyhmät ohjeistavat kanta-asiakasetujen mobiiliin keräämiseen tarkemmin omilla sivuillaan. Suuret linjat ovat nämä:

K-ryhmä:

  • Googlen lompakkoa käytettäessä Plussa-edut kertyvät, kun kanta-asiakastiedot on syötetty Plussa-mobiilikorttisovellukseen. Puhelimen lukitusta ei tarvitse avata Plussaa varten. Riittää, että näyttö on päällä.
  • Sain itse homman toimimaan useasti, mutta yksi yritys K-marketin kassalla epäonnistui – Plussat jäivät saamatta eikä maksaminenkaan onnistunut. Epäselväksi jäi, oliko vika käyttäjässä vai järjestelmässä.
  • Taakse kerääntynyt jono ei innostanut pitkällisiin uusintayrityksiin. Se kävi ainakin selväksi, että mobiilimaksaminen ei ole vielä täysin idioottivarmaa. Ihan kaikkea ei siis kannata vielä jättää puhelimen varaan!
  • Apple-lompakon käyttäjien on ennen maksamista näytettävä maksupäätteellä Plussa-kortin viivakoodi K-Ruoka-sovelluksesta. 

S-ryhmä:

  • Googlen lompakon käyttäjät saavat Bonuksensa, kun puhelimessa on käytössä ja käynnistettynä S-mobiili-sovellus, jonne kanta-asiakastiedot on syötetty.
  • Sujuvan käytön edellytyksenä on, että puhelimen NFC-asetuksista on aktivoituna valinta Avoimena oleva sovellus saa ohittaa oletusmaksupalvelun (sanamuoto voi vaihdella). Oletusmaksutapana on oltava Googlen virtuaalilompakko.
  • Esimerkiksi OnePlus-luureissa ei ole tätä ohitusominaisuutta. Silloin Bonus on kerättävä valitsemalla lähimaksun oletusmaksutavaksi S-mobiili ennen S-mobiilin käynnistämistä ja sen jälkeen vaihdettava oletusmaksutavaksi Googlen lompakko ja maksettava sillä. Hieman kankeaa. 
  • Applen lompakkoon on syötettävä erikseen S-Etukortin tiedot ja käytettävä sitä maksupäätteellä ennen maksamista. Pelkkä S-maksukortti virtuaalilompakossa ei siis riitä Bonuksien saamiseen.

Kari Ahokas

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti