Olen perimässä isältäni muun omaisuuden ohessa peltoa ja metsää todennäköisesti lähivuosina. Olen ainoa perillinen. Isäni on aikaisemmin eronnut, ja ositus on aikanaan tehty.
Jos testamenttia ei ole, voinko siirtää verotehokkaasti tulevan perintöni kokonaan tai osittain vain pelto- ja metsäomaisuuden osalta lapsilleni ja säilyttää itselläni hallintaoikeuden? Vai täytyykö isäni tehdä tästä asiasta testamentti ja nimetä tarkasti, mitä omaisuutta lapsilleni menee? Hän on vielä täysin kykenevä tekemään testamentin.
Verojuristi Juha Salmikivi vastaa:
Et voi perintöverotuksessa luopua perinnöstäsi osittain verotehokkaasti. Et voi liioin jättää omaisuuteen tai sen osaan edes hallintaoikeutta, koska sekin on perintöön ryhtymistä.
Jos luovut perinnöstäsi osittain, maksat koko jäämistöstä normaalisti perintöveroa, ja lapsesi maksavat luovuttamastasi omaisuudesta lahjaveroa. Jos toimisitte näin, käsillä olisi ns. tuplaverotustilanne.
Verotehokkaan luopumisen edellytys on, että luovut perinnöstäsi kokonaan etkä ryhdy perintöön. Ryhtymisellä tarkoitetaan sitä, että kuolinpesän osakas ryhtyy käyttämään omistajan oikeuksia kuolinpesässä.
Teidän kannaltanne verotehokkainta on, että isäsi tekee testamentin, kun se vielä on mahdollista. Kun isäsi määrää testamentissaan selvästi, että pelto- ja metsäomaisuus menee lapsillesi, he maksavat siitä omaisuudesta perintöveron ja sinä muusta omaisuudesta. Tällöin koko jäämistön perintöverotuksen kannalta saavutetaan myös progressiohyötyä.