Jos jokin kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se tuskin on. Kuluttajan näkökulmasta tämän voi kääntää niin, että jos jokin tavara tai palvelu kuulostaa liian edulliselta, yleensä veroja tai muita lakisääteisiä velvoitteita jää hoitamatta tai tuote ei ole sitä, mitä luvataan.
Sama pätee myös alkoholin verkkokauppaan. Vuosikausia suomalaiset ovat tilailleet verkosta alkoholia edullisin hinnoin. Usein halpa hinta on tarkoittanut sitä, ettei tuotteiden valmisteveroja ole maksettu Suomeen.
Verkko-ostoksen laillisuuden ja verovastuun selvittäminen on ollut tilaajalle vaikeaa. Verkkokauppojen monimutkaiset ehdot ja tilausjärjestelyt ovat aiheuttaneet epäselvyyttä siitä, kuka on velvollinen maksamaan verot.
Tilanteen epäselvyyttä osoittaa myös Verohallinnon alkoholin verkkokauppaan kohdistama tehoratsia vuonna 2023. Tehoratsian seurauksena maksuunpantiin yli miljoona euroa veroja. Näistä veroeuroista neljännes jouduttiin kuitenkin palauttamaan ostajille, kun verovastuu olikin myyjällä.
Hallitus on luvannut selkiyttää alkoholin etämyyntiä koskevaa sääntelyä niin, että suomalaisilla olisi jatkossa mahdollisuus laillisesti ostaa etämyynnistä alkoholia toisissa EU-maissa toimivilta yrityksiltä.
Yllättäen selkiyttäminen alkoikin tilaajien verovastuun laajentamisesta.
Veronmaksajien verkkosivuilta Taloustaidon artikkelista voit lukea tarkemmin, miten alkoholin verkko-ostajan vastuu veroista laajeni syyskuun alussa. Kun myyjä jatkossa laiminlyö verovelvoitteet, ostaja joutuu vastuuseen verosta, jonka hän olisi laillisesti toimivalta etämyyjältä tilatessaan maksanut osana tuotteen hintaa.
Muutos on suuri, sillä Verohallinnon arvion mukaan valtaosa alkoholin nettikaupoista ei maksa valmisteveroa Suomeen. Sääntely kannustaa ulkomaisia verkkokauppiaita hoitamaan verovelvoitteensa ja lisää reilua kilpailua.
Verkkokauppatilaukset todennäköisesti vähenevät. Käytännössä ostajalla on jatkossa aina riski joutua verovastuuseen tilatessaan alkoholia ulkomailta. Halpa viini tai viina voi tulla kalliiksi.
Valmisteverojen välttelyn taklaaminen on hyvä tavoite, mutta uusi menettely on kuluttajalle epäreilu. Ostaja ei ostopäätöstä tehdessään voi mitenkään varmistaa, onko myyjä hoitanut verovelvoitteet vai realisoituuko oma verovastuu.
Verohallinto ei voi kertoa ostajalle myyjän verotietoja ennen kuin tämä on tilannut tuotteet ja yhteisvastuu verosta on syntynyt.
Ostaja ei siis voi tietää, joutuuko tilauksen ostohinnan lisäksi maksamaan myös myyjän laiminlyömät valmisteverot. Jonkinlainen tarkistusmahdollisuus olisi ollut syytä ottaa käyttöön lakimuutoksen yhteydessä.
Tilaajan täytyy yrittää arvioida myyjän luotettavuutta jatkossa muilla keinoin. Epäilyttävän alhainen hinta on vastaisuudessakin hälytysmerkki. Myyjät voivat, kuten tähänkin asti, tehdä tunnollisesta veroasioiden hoidosta valttikortin omassa markkinoinnissaan. Muissa tapauksissa ennakointi vaatii tilaajalta hyvää kristallipalloa.
Verovastuusäännösten muuttamisen jälkeenkin on epäselvää, onko juomien tilaaminen myyjän lähettämänä ylipäätään alkoholilain mukaan sallittua vai ei.
Alkoholilain muutosesitys on onneksi tarkoitus antaa myöhemmin tänä vuonna. Sillä varmistetaan se, että Suomessa asuvilla henkilöillä on mahdollisuus ostaa toisessa EU-maassa toimivalta verkkokaupalta alkoholia varmasti laillisesti.
Toivottavasti seuraava selkiytys ei kurjista kuluttajan asemaa samalla tavoin kuin valmisteverolainsäädännön muutos.
Kati Malinen
Kommentoi