Puhelin putoaa lattialle, wc-pönttöön, pihakaivoon, lantakouruun, koiran juomakippoon. Missä ikinä ihmiset liikkuvatkin, siellä putoavat heidän puhelimensa.
Suomalaisista vajaan kahden kolmasosan puhelin on joskus hajonnut. Jopa joka kymmenes Lähi-Tapiolan Arjen katsaus -kyselyyn vastanneista kertoi puhelimensa pudonneen wc-pönttöön. Vastaavasti vain viidesosa kertoi, ettei käytä puhelintaan wc:ssä tai kylpyhuoneessa.
Puhelinten rikkoutumiset olivat viime vuonna yleisin Lähi-Tapiolan kotivakuutuksista korvattu vahinko. Yhteensä puhelinten hajoamisia korvattiin yhtiön kotivakuutuksista noin 5,5 miljoonan euron edestä.
"Vahinkotiedoistamme näkyy, että koti on puhelimelle vaarallinen paikka, ja iso osa vahingoista olisi vältettävissä jo sillä, että antaisimme itsellemme kotona pienen tauon puhelimistamme – edes vessassa käymisen ajaksi. Pahimmassa tapauksessa ei hajoa vain puhelin, vaan pönttökin menee iskusta rikki", Lähi-Tapiolan ennaltaehkäisypalvelujen kehityspäällikkö Jussi Riikonen sanoo tiedotteessa.
Puhelimen putoaminen yleisin hajoamisen syy
Yleisin syy puhelimen hajoamiselle on putoaminen kovalle alustalle: 37 prosenttia suomalaisista kertoi näin käyneen omalle puhelimelleen.
Toiseksi yleisintä oli puhelimen kastuminen tavalla tai toisella. Esimerkiksi yhdeksän prosenttia kertoi puhelimensa pudonneen mereen, järveen tai muuhun luonnonveteen. Kuudella prosentilla puhelin oli tippunut juomaan tai juomaa oli kaatunut puhelimen päälle. Vastaajista 11 prosenttia kertoi puhelimensa kastuneen muulla tavalla, esimerkiksi sateessa.
Kolme neljäsosaa vastaajista kertoi ennaltaehkäisevänsä vahinkoja käyttämällä suojakuoria, kun taas panssarilasi löytyi 41 prosentilta vastaajista. Alle puolet, 45 prosenttia, kertoi, ettei pidä puhelintaan taskussa, josta se voi pudota helposti.
Vain 12 prosenttia kertoi laittavansa puhelimen kosteissa olosuhteissa vedenkestävään suojapussiin. Viisi prosenttia ei suojaa puhelintaan mitenkään.
"Ei ole yllättävää, että suojaamattomat puhelimet hajoavat. Nykypuhelimet ovat sen verran herkkiä kolhaisuille, että ilman suojaa puhelinta on vaikeaa pitää ehjänä. Esimerkiksi näytön hajoamiseen ei vaadita muuta kuin tavallinen arkinen tilanne, jossa puhelin lipsahtaa vahingossa kädestä, kun ihminen touhuaa jotain. Panssarilasit ja suojakuoret ovat helppo tapa ehkäistä vahinkoja", Riikonen sanoo.
Lähi-Tapiolan vahinkotietojen mukaan iso osa puhelinten rikkoutumisista on näyttöjen särkymisiä, joita voidaan korjata.
Vahinkotiedoista löytyy kuitenkin myös tapauksia, joissa puhelimen akku on syttynyt tuleen ja aiheuttanut palovaaratilanteen.
Kyselyyn vastanneista vain noin viidesosa kertoi, ettei lataa puhelintaan, jos ei pysty valvomaan tätä, esimerkiksi öisin. Samoin vain noin viidesosa kertoi, ettei lataa puhelintaan helposti syttyvien materiaalien päällä. Joka kymmenes kertoi puhdistavansa puhelimen portit ja liitännät säännöllisesti.
"Akkuihin ja niiden lataamiseen liittyvän palovahingon riski on vahinkotietojemme perusteella onneksi pieni, mutta vahinko voi olla niin suuri, että sitä pientäkään riskiä ei kannata ottaa. Puhelinta ei pidä ladata esimerkiksi muiden tavaroiden päällä tai sängyssä eikä rikkinäistä tai huonosti toimivaa laturia käyttää missään olosuhteissa", Riikonen sanoo.
Näin ehkäiset puhelimesi vahinkoja:
- Suojaa puhelimesi. Suojakuoret, -kotelot ja panssarilasit ovat helppo keino välttyä vahingolta.
- Ota itsellesi tauko puhelimesta, kun käyt vessassa tai kylpyhuoneessa. Puhelin hajoaa herkästi, jos se putoaa wc-pönttöön tai kovalle kaakelilattialle.
- Lataa puhelintasi vain silloin, kun pystyt valvomaan sitä. Puhelinta ei pidä jättää latautumaan esimerkiksi silloin, kun poistuu kotoa. Älä lataa puhelinta muiden tavaroiden päällä tai esimerkiksi sängyssä äläkä käytä rikkinäistä laturia.
- Muista, että rikkinäinen laite ei välttämättä ole turvallinen. Esimerkiksi kova isku tai kastuminen voi aiheuttaa litiumioniakussa reaktion, jossa se saattaa turvota, ylikuumeta ja pahimmillaan syttyä. Älä käytä viallista laitetta. Kerro huoltoon tai keräyspisteeseen viedessä, jos laite toimii poikkeavasti. LähiTapiolan huoltokumppani Fonum arvioi korjausmahdollisuudet ja -kustannukset maksutta.
- Älä vaihda puhelimen akkua itse, vaan anna huoltoliikkeen tehdä se. Jos akku kuumenee voimakkaasti tai pullistuu, lopeta käyttö välittömästi.
Minna Petäinen
Arjen Katsaus -kyselyyn vastasi 1 092 henkilöä tammikuussa 2024. Haastattelut kerättiin Kantar Forumissa. Tulosten tilastollinen virhemarginaali on noin + 3,0 prosenttiyksikköä.