Pelkäätkö verkossa asioidessasi, että joku onnistuu anastamaan pankkitunnuksesi ja tyhjäämään tilisi? Viisaskin voi mennä vipuun, jos ei ole varuillaan. Pankkitunnuksia utelevat, esimerkiksi Omakannaksi tai muuksi tutuksi palveluksi tekeytyvät valesivustot käyvät koko ajan uskottavammiksi.
Yksi hyvä keino parantaa turvallisuuttaan on ottaa käyttöön Elisan, Telian ja DNA:n kännykkäliittymiinsä tarjoava mobiilivarmenne. DNA:n omistaman Moi-operaattorin liittymiin mobiilivarmennetta ei saa. Kun käytät verkkopalveluihin kirjautumiseen mobiilivarmennetta, pienennät pankkitunnusten menettämisen riskiä.
Mobiilivarmenne on sähköinen henkilöllisyystodistus, joka kelpaa tunnistautumiseen muun muassa julkishallinnon verkkopalveluissa, erilaisissa terveyspalveluissa ja vakuutusyhtiöiden sivustoilla – kaikkiaan peräti yli 20 000 palvelussa.
Pankkitunnuksia tarvitsee kaivella esiin enää harvoin, kun suosii kirjautumisiin ensisijaisesti mobiilivarmennetta. Pankkitunnuksia tarvitaan käytännössä lähinnä enää niiden alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa – verkkopankkiin kirjautumiseen.
”Huijausyrityksen voi itse asiassa tunnistaa myös siitä, että valesivustolla ei yleensä ole mobiilivarmennetta vaihtoehtona tunnistautumiseen, koska varkaat eivät hyötyisi siitä mitään. Heitä kiinnostavat nimenomaan luottokorttitiedot tai verkkopankkitunnukset, joilla päästään kiinni ihmisen rahoihin”, Telian lisäarvopalveluiden liiketoiminnasta vastaava Vesa Reijonen sanoo.
Toimii kaikissa kännyköissä
Mobiilivarmenne on maksuton lisäpalvelu Telian kaikissa kännykkäliittymissä. Käyttö on ilmaista myös Elisan ja DNA:n yritysliittymissä. Mobiilivarmenteen voi liittää työnantajan tarjoamaan liittymään, ellei työnantaja ole sitä erikseen estänyt.
Elisan ja DNA:n kuluttajaliittymissä mobiilivarmenne maksaa 1,99 euroa kuukaudessa. Elisa tarjoaa alkuun yhden ja DNA kolme maksutonta kuukautta. Avausmaksua ei ole.
Mobiilivarmenne toimii kännykän sim-kortilla. Näin se toimii kaikissa puhelimissa, eikä sitä varten tarvitse asentaa erillistä sovellusta. Tosin, jos simmiä ei ole uusittu aikoihin, esimerkiksi Telian liittymissä vuoden 2015 jälkeen, se täytyy ensin vaihdattaa operaattorilla uudempaan, ennen kuin mobiilivarmenteen voi aktivoida.
Mobiilivarmenteen voi ottaa käyttöön pankkitunnuksilla kunkin operaattorin tarjoamalla itsepalvelusivustolla. Lisäksi Elisan asiakkaat voivat hoitaa käyttöönoton veloituksetta Elisan myymälöissä.
Verkossa käyttöönotto kannattaa aloittaa osoitteesta mobiilivarmenne.fi. Se kertoo varmenteesta, opastaa prosessissa ja tarjoaa linkit operaattorikohtaisiin käyttöönottosivustoihin.
Operaattorin itsepalvelusivusto ilmoittaa, jos simmi täytyy ensin vaihtaa uuteen. Minulle kävi näin, ja uusi simmi kera aktivointiohjeineen tuli Telialta postissa kotiin veloituksetta. Lähtökohtaisesti Telian sim-kortin vaihtaminen uudempaan on kuitenkin maksullinen palvelu, ja sen voi tehdä myös Telian myymälässä.
Elisa vaihtaa mobiilivarmenteeseen liian vanhan simmin veloituksetta uudempaan myymälöissään. Uuden Elisan simmin voi tilata myös kotiin postikulujen hinnalla.
DNA:n itsepalvelusivusto ohjaa vanhan simmin omistajan ottamaan yhteyttä asiakaspalveluun, joka postittaa uuden simmin kotiin veloituksetta.
Mobiilivarmennetta aktivoitaessa käyttäjä valitsee samalla 4–8-numeroisen tunnusluvun. Se täytyy antaa aina mobiilivarmenteella tunnistautumisen yhteydessä. Luvun kannattaa olla mahdollisimman pitkä, ettei sitä voisi arvata.
Mobiilivarmenteen käyttö on helppoa
Mobiilivarmenteella tunnistautuminen on yksinkertaista. Valitset vain verkkopalvelun eri tunnistautumisvaihtoehdoista mobiilivarmenteen ja annat puhelinnumerosi.
Palvelu lähettää sitten kirjautumispyynnön kännykkääsi ja ilmoittaa kirjautumisen tapahtumatunnistenumeron, joka on siis aina vaihtuva luku. Tarkista, että kännykän mainitsema tunnistautumispyyntönumero täsmää palvelun kertomaan tapahtumatunnistenumeroon!
Kun olet hyväksynyt tunnistautumispyynnön kännykässä, pääset antamaan tunnuslukusi, minkä jälkeen pääset käyttämään palvelua.
Kirjautumisessa on oltava melko nopea. Aikakatkaisu keskeyttää tunnistautumisen jo 25 sekunnin kuluttua, jos kirjautuminen ei ole ehtinyt tapahtua.
Mobiilivarmenteen käyttäjä on sangen hyvin turvassa väärinkäytöksiltä. Rikollinen tarvitsisi palveluihin kirjautumiseen sekä uhrinsa kännykän että mobiilivarmenteen tunnusluvun. Ethän siis kirjoita mobiilivarmenteen tunnuslukua näkyville kännykkäkoteloon tai kännykän tiedostoon! Lisäksi anastajan pitäisi saada käyttäjän mahdollisesti asettama näyttölukitus avattua.
Jos mobiilivarmenteen sisältävä puhelin varastetaan tai se katoaa, liittymä varmenteineen kannattaa joka tapauksessa sulkea tilapäisesti operaattorin itsepalvelusivustolla tai asiakaspalveluun soittamalla. Näin mobiilivarmenteen väärinkäyttö ei onnistu, vaikka varas tietäisi mobiilivarmenteen tunnusluvun.
Varastetun liittymän voi avata myöhemmin uudestaan uudella sim-kortilla, ja mobiilivarmenne on silloin otettava taas käyttöön erikseen. Varastetun puhelimen liittymän puhelinnumeron voi säilyttää, koska operaattori estää varastettua sim-korttia toimimasta.
Vaikka varas jollain ilveellä pääsisi käyttämään toimivalla liittymällä mobiilivarmennetta, uhrin pankkitilit ovat turvassa, koska mobiilivarmenteella ei siis pääse verkkopankkiin.
Mobiilivarmenne nivoutuu siis sim-korttiin ja sen puhelinnumeroon. Jos esimerkiksi vaihdat operaattoria, mobiilivarmenne sulkeutuu automaattisesti, kun liittymä irtisanotaan. Varmenne on siten otettava taas käyttöön uudella operaattorin simmillä.
Mobiilivarmenne sulkeutuu automaattisesti myös silloin, kun liittymän numero tai fyysinen sim-kortti vaihtuu. Varmenteen voi myös sulkea tai irtisanoa itse operaattorin asiakaspalvelun avustuksella. Elisan asiakkaat voivat irtisanoa mobiilivarmenteen myös itse Oma Elisa -sivuilla.
Kari Ahokas