Kodin sisäinen langaton verkko wlan eli wifi voi ruuhkautua hieman samaan tapaan kuten mobiilinetti (4g).
Wifi-ruuhkat ovat arkipäivää etenkin kerrostaloissa ja ylipäätään tiheästi asutuilla alueilla, jos moni verkko käyttää samaa kapeaa radiotaajuuksien siivua.
Valitse oikea verkko
Nykyiset wifi-verkot käyttävät kahta eri radiotaajuusaluetta: 2,4 ja 5 gigahertsiä. 2,4 GHz:n taajuusalueen kuuluvuus pitkillä matkoilla on hieman parempi, ja lisäksi se läpäisee paremmin esteitä kuten paksuja seiniä.
5GHz:n verkossa taajuuskanavia on tarjolla enemmän, joten se on usein ruuhkattomampi ja siksi nopeampi.
Monet vanhemmat ja halvimmat verkkolaitteet toimivat vain 2,4 gigahertsin alueella, minkä takia viiden gigahertsin verkot ovat ruuhkattomampia.
Oman wifi-reitittimen ohjekirjasta tai valmistajan nettisivuilta näkee, osaako reititin liikennöidä viiden gigahertsin taajuuksilla.
Jos laite tukee 5 GHz:n taajuusaluetta, se luo tyypillisesti kaksi verkkoa, joista toisen nimi (SSID) on esimerkiksi VALMISTAJA_1234 ja toisen VALMISTAJA_1234_5GHZ. Näistä kannattaa siis liittyä viiden gigahertsin verkkoon.
Verkon salausavain (WPA Key) on yleensä sama molemmissa verkoissa ja löytyy reitittimen pohjassa olevasta tarrasta.
Mikäli olet tottunut muuttamaan reitittimen asetuksia, voi laitteen käyttämiä taajuuskanavia säätää myös käsin. Tällä on kuitenkin hyvin mahdollista myös pahentaa tilannetta, joten useimpien käyttäjien on parasta jättää kanava-asetukset automaattisiksi, ellei sitten saa innokasta nörttiä iltakausiksi etsimään laitteiden parhaita asetuksia.
Sijoita reititin fiksusti
Langattoman verkon hidastelu ei suinkaan aina johdu ruuhkista, vaan sitä voivat aiheuttaa liian suuri etäisyys tukiasemasta ja esteet, kuten betoniseinät. Siksi langattoman verkon reititin on mahdollisuuksien mukaan syytä sijoittaa mahdollisimman keskeiselle paikalle talossa tai asunnossa.
Esimerkiksi porrasaula on paljon parempi sijainti kuin talon kulmassa oleva makuuhuone, jos puhelin- tai kaapeli-tv-pistokkeen sijainti vain sen mahdollistaa.
Kaikkein kinkkisin sijoitettava on 4g-reititin, joka on yhteydessä internetiin matkapuhelinverkon välityksellä.
Matkapuhelinverkossa toimiva reititin kannattaisi sijoittaa parhaan 4g-kuuluvuuden saamiseksi ikkunan läheisyyteen, mutta wifi-kuuluvuuden takia taas mahdollisimman lähelle käyttöpaikkoja.
Ongelma on mahdollista ratkaista kytkemällä 4g-reitittimeen ulkoinen 4g-antenni. Ulkoseinään tai katolle sijoitettu ja kohti lähintä tukiasemaa suunnattu antenni voi parantaa heikkoa 4g-yhteyttä huomattavasti.
Esimerkkilaite: Fuj:tech P-60MIMO, kattoasennukseen sopiva suunta-antenni 4g- ja 5g-yhteyksille
Lähimmän tukiaseman sijaintia voi tiedustella oman operaattorin asiakaspalvelusta. Tai esimerkiksi OpenSignal-kännykkäsovelluksella.
Aleksi Vähimaa
Tämä on kolmas osa Miksi nettiyhteyteni hidastelee? -juttukokonaisuutta:
1. Minkälainen nettiyhteys on riittävän nopea?
2. Minkälainen reititin kannattaa hankkia?
3. Viritä kodin wifi kuntoon
Vielä laajemman kokonaisuuden aiheesta voit lukea 13.5. ilmestyvästä Taloustaito 5/2020:stä.