veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Hyvä selfie ei ole sattumaa – näin nappaat edustavan kuvan

Hyvä selfie ei ole sattumaa – näin nappaat edustavan kuvan
24.1.2023

Selfiestä eli yleensä matkapuhelimella räpsäistystä valokuvasta on tullut identiteettimme jatke. Monelle meistä se on tärkeä osa sosiaalista kanssakäymistä ja lähes automaatio arjessakin.

Tässä jutussa käsitellään omakuvausta matkapuhelimella ilman mitään keppejä, kameran omia ohjelmistofilttereitä tai muita apuvälineitä, tavismeiningillä, luomusti, kuvankäsittely unohtaen.

Valokuvaan asioita, esineitä ja ihmisiä osana freetyötäni, eikä selfien otto poikkea perustaltaan muusta kuvaamisesta. Valokuvaamisen taustalla tulisi olla ajatus siitä, mitä halutaan.

Selfien (vai itsiön ‒ keksittekö te tälle sanalle jonkun suomenkielisen vastineen?) ottamiseen voi olla monta syytä. Mitä tavoittelet? 

Ota selfie hiukan kasvojen yläpuolelta

Yleensä selfie kannattaa näpsäistä hiukan kasvojen yläpuolelta. Alaviistot otokset taas tuottavat usein kaksoisleuan sinnekin, mistä sitä ei muuten löydä.

Katsotko kameraan vai arvoituksellisesti jonnekin kaukaisuuteen? Miltä kasvosi näyttävät eri kulmista?

Koska digifilmi on käytännössä ilmaista, on helppoa ottaa koekuvia erilaisissa asetelmissa.

Myös valon suunnalla on merkitystä. Jos se tulee kovin ylhäältä, silmät saavat komeat varjot ja vähäisistäkin silmäpusseista tulee säkkejä.

Kuvan tausta viestii usein selfiestä olennaisimman.

Virnuileva naama keskellä kuvaa Taj Mahalin edessä antaa omahyväisen vaikutelman. Ole hiukan syrjemmässä, anna temppelille tilaa, käytä egosi liuottimena vaikka aurinkolaseja.

Luonnonvalo on paras valo

Kun valokuvataan mielijohteesta, ongelma on lähes aina itse valo eli sitä on usein liian vähän ja väärässä paikassa.

Jos otat selfietä sisätiloissa ja ikkunasta tulee luonnonvaloa, asetu valoa vasten ja ota kuva myötävaloon. Asetu ylipäänsä aina valoon. Luonnonvalo on paras valo.

Jos otat kuvan toisin päin eli ikkunan, kirkkaan taivaan tai muun vaalean taustan edessä, kohde eli sinä itse alivalottuu eikä puhelinkameran automaatio kokonaisuutta korjaa, vaan ylivalottaa eli pilaa taustan ja koko kuvan.

Käytä salamaa vain, jos muuta valoa ei ole.

Peili on oiva apuri

Kun kuvaat muuta kohdetta kuin itseäsi, kuva tulee otetuksi yleensä liian kaukaa ja kohteen ympärillä on kauheasti tyhjää tilaa. Selfiessä ongelma voi olla liian läheltä otettu kuva. Nenä on pottu ja naama kuin Ihmemaan Virnukissalla.

Oikaise siis kädet, jotta saat kameran mahdollisimman kauas itsestäsi. Kiertämällä kameraa taustanäkymä ja kuvakokonaisuus muuttuvat oleellisesti.

Seinällä oleva peili on hyvä apu, mikäli mielessä on välittää laajempi näkymä paitsi itsestään, myös vaikkapa lomakohteen asunnosta. Mutta tursuileva pyykkikori ja roskat sieltä taustalta pois!

Viestipalveluiden, kuten Whatsappin, kanssa on kätevä ottaa ja lähettää kuva suoraan sovelluksesta. Tämä vaivattomuus johtaa myös hätäilyyn – kuvasta tuli mitä tuli ja se meni jo.

Puhelimesi äänenvoimakkuuden säätimet toimivat yleensä myös kameran laukaisimena, mikä on useimmiten luontevin tapa käyttää kameraa.

Lopuksi: Jo keskihintaisella puhelimella on mahdollista tuottaa laadultaan erinomaisia valokuvia, selfieitä ja muita. Ne eivät kuitenkaan synny itsestään.

Yleisimmät ongelmat kaikessa valokuvauksessa ovat tärähtäneet, alivalottuneet ja liian kaukaa otetut kuvat. Tue kamera, älä kuvaa kirkasta taustaa vasten ja mene lähemmäs!

8 vinkkiä hyvään selfieen

  • Mieti, miksi otat selfien.
  • Punnitse, minkä kuvan jaat.
  • Asetu valoon, hyödynnä luonnonvaloa.
  • Ota monta kuvaa.
  • Ota kuvia vähän yläviistosta.
  • Käännä kasvojasi.
  • Katso myös muualle kuin kameraan.
  • Tausta voi olla se tärkein asia.

 Kauko Ollila

Kirjoittaja on Taloustaidon Digitaito-palstan tuottaja 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti