Sinä päätät, miten puhelin paikantaa itsensä ja mitkä sovellukset saavat sijaintitietosi. Paikannus on pakollista vain puheluja, tekstareita ja mobiilinettiä varten.
Puhelin osaa paikantaa itsensä monin eri tavoin. Käyttäjänä päätät, miten, ja mitkä sovellukset sijaintitietoa saavat. Sovellukset kertovat tietosuojakäytännöissään, miten ne käsittelevät paikkatietoa. Emme toki voi tietää varmaksi, että sovellus toimii niin kuin lupaa.
Minimointi on mahdollista
Puhelimen seurantamahdollisuudet ovat minimoitavissa sangen vähäiseksi, jos niin haluat.
Paikannus on pakollista oikeastaan vain silloin, kun käytät puhelinta puheluihin, teksti- tai multimediaviesteihin tai mobiilidataan. Mobiiliverkon on tiedettävä puhelimen sijainti tukiaseman tarkkuudella, että se voi muodostaa yhteyden puhelimeen. Tukiasemapaikannus ei ole erityisen tarkkaa.
Tietosuojavaltuutetun mukaan sijaintitiedon käsittely siihen perustuvien palvelujen tuottamiseksi edellyttää paikannettavan suostumusta. Ilman suostumusta ihmisiä voidaan paikantaa reaaliajassa vain hätätapauksissa poliisin tai pelastusviranomaisen määräyksestä.
Poliisi voi tuomioistuimen päätöksellä saada operaattorilta sijaintietoja rikoksen selvittämiseksi. Operaattoreiden on säilytettävä teletunnistetietoja, joihin sijaintitieto siis sisältyy, 12 kuukautta. Sen jälkeen ne on hävitettävä.
Kun puhelin on pois päältä tai lentokonetilassa, puhelinta ei voi paikantaa matkapuhelinverkon avulla. Mutta puhelin osaa muitakin paikannustapoja.
Satelliitti näkee sinut
Puhelimen asetuksista voi valita, onko puhelimen oma paikannuspalvelu päällä vai ei. Android-puhelimissa polku on tyyppiä Asetukset > Sijaintiedot ja iPhoneissa Asetukset > Tietosuoja ja suojaus > Sijaintipalvelut.
Puhelimen oma sijaintipalvelu perustuu matkapuhelinverkosta saataviin sijaintitietoihin sekä satelliitti- eli gps-paikannukseen.
Gps on tarkkaan ottaen yksi satelliittipaikannusjärjestelmistä. Lyhenteellä viitataan kuitenkin yleisesti kaikkiin satelliittipaikannuksiin, kuten EU:n Galileoon. Nykyaikaiset matkapuhelimet käyttävät tyypillisesti useita satelliittijärjestelmiä.
Satelliittipaikannus toimii yleensä tarkasti – niin kauan kuin puhelimen ja taivaan välillä ei ole merkittäviä esteitä.
Androidin Sijaintitiedot-asetuksista voi valita, hyödyntääkö puhelin myös lähellä olevien wifi- ja bluetooth-verkkojen mahdollisesti tarjoamia sijaintitietoja paikannukseen. Tämä ei välttämättä tarkenna paikannusta merkittävästi. Jos kytket toiminnon päälle, puhelin skannaa wifi- ja bluetooth-verkkoja aika ajoin riippumatta siitä, ovatko wifi ja bluetooth kytkettynä päälle.
Kun Applen puhelinten asetuksissa Sijaintitiedot on päällä, toiminto paikantaa laitteen matkapuhelinverkon, wifi-verkkojen, gps:n ja sekä bluetoothin (jos se on käytettävissä) avulla. Käyttöjärjestelmäversiosta iOS 14 alkaen on valittavissa, saavatko sovellukset tarkan vaiko vain likimääräisen sijainnin – ilmeisesti matkapuhelinverkkoon perustuvan – tiedokseen.
Sovellusten sijaintitiedot säädettävissä
Sovelluksen on kerrottava tietosuojakäytännössään, miten se käsittelee paikkatietoja – vai käsitteleekö lainkaan. Jos sen ilmoittamat käytännöt eivät miellytä, sovellus on parempi jättää asentamatta.
Sekä Androidissa että Applessa on valittavissa sovelluskohtaisesti, saako sovellus puhelimen tuottamia sijaintietoja ja miten. Vaihtoehdot ovat kysy aina erikseen, ei koskaan, vain sovellusta käytettäessä tai aina.
Androidissa polku valintoihin on tyyppiä Asetukset > Sovellukset > Sovellusten hallinta > [Sovellus] > Käyttöoikeudet. Jos sovellus on saanut käyttöoikeudet aiemmin, Sijainti näkyy täällä. Sitä koskettamalla pääsee valikkoon, josta sovelluksen oikeuksia paikkatietoihin voi muuttaa. Täältä on myös valittavissa, saako sovellus tietoonsa tarkan vaiko vain likimääräisen sijainnin. Likimääräisen sijainnin jakamiselle ei siis ole olemassa kaikkia sovellusta koskevaa asetusta, niin kuin Applen puhelimissa on.
Applessa polku vastaaviin sovelluskohtaisiin sijaintitietovalintoihin on Asetukset > Tietosuoja ja suojaus > Sijaintipalvelut > [Sovellus]. Sijaintipalveluissa voi hallita myös sijainnin jakoa ystäville ja Etsi-sovellukselle määrityksessä Jaa oma sijainti.
Huomaa, että kaikki sovellukset eivät toimi – ainakaan mielekkäästi – ilman sijaintitietoa. Esimerkiksi karttasovellukselle voi olla hyödyllistä sallia pääsy sijaintiin.
Jos sijaintipalvelut ovat päällä, mutta yksikään sovellus ei ole saanut pääsyä niihin, sijaintitiedot ovat vain puhelimen käyttöjärjestelmän tiedossa. Google ja Apple lupaavat, että näitä tietoja ei luovuteta kolmansille tahoille.
Nettisurffaajan osoite näkyy aina
Vaikka paikannukset kytkisi mahdollisimman kattavasti pois, käyttämäsi verkkopalvelut ja sovellukset voivat silti saada vähintäänkin summittaista tietoa sijainnistasi ip-osoitteesi perusteella. Puhelimesi tarvitsee ip-osoitteen käyttääkseen internetiä. Operaattoreiden myöntämistä ip-osoitteista voi päätellä, missä maassa – tai jopa missä päin maata – olet.
Jos haluat välttää ip-osoitteeseen perustuvan jäljityksen, kytke puhelimesta mobiilidata pois ja käytä sen sijaan wifiä internetyhteyksiin. Kotiverkkosi sijaintia tuskin kukaan tietää.
Monet puhelimet liittävät sijaintitiedon kameralla otettuihin kuvaan oletusarvoisesti. Silloin kuka tahansa, jolla on pääsy kuvaan, voi kuvankäsittelyohjelman avulla katsoa, missä kuva on otettu. Onneksi Facebookin ja Twitterin kaltaiset some-alustat kuitenkin suodattavat pois niihin ladattujen kuvien mahdollisesti sisältämät sijaintitiedot. Ominaisuuden saa kytkettyä pois päältä kamerasovelluksen asetuksissa.
Jos käytät Google-tiliä Androidilla tai iPhonella, on mahdollista, että se tallentaa sijaintihistoriaasi niin sanottuun aikajanaan. Ominaisuuden saa kytkettyä pois (tai päälle) napauttamalla Googlen karttasovelluksessa (Google Maps) profiilikuvaasi näytön oikeassa ylälaidassa ja valitsemalla Aikajanasi > [kolme pistettä näytön oikeassa yläkulmassa] > Asetukset ja yksityisyys. Täällä voit myös poistaa olemassa olevan sijaintihistoriasi.
Kari Ahokas