Suvi on kivaa mutta kännykälle kuluttavaa aikaa. Vinkeillämme varmistat, että paras ystäväsi on voimissaan vielä helteiden hellitettyäkin.
Voro vaanii helppoa saalista
Taskuvarkaat liikkuvat kesällä, varsinkin suuren maailman suurkaupungeissa. Käyttämällä kännykkäkoteloa, joka ankkuroituu hihnalla ranteeseen tai vyölenkkiin, puhelimen vohkiminen vaikeutuu. Voro valinnee helpomman saaliin.
Jos kotelon käyttö ei maita, puhelimen ympärille voi pyöräyttää paksun kuminauhan. Silloin huomaat herkästi, jos voro meinaa liu’utella puhelimen pois taskusta omia aikojaan.
Kattavat ohjeet puhelinvarkauteen varautumiseksi – ja jälkitöihin, jos pahin kuitenkin tapahtuu – löytyvät aiemmasta jutustamme. Pähkinänkuoressa tärkeimmät: laita näyttölukko päälle ja tee avauskoodista mahdollisimman vaikea.
Mönjät, pöly ja hiekka pilaavat puhelimesi
Varsinkin uimarannalla pölisevä hiekka tunkeutuu kaikkialle. Taskunpohjalla pyörivät hiekanjyvät jauhavat kännykän näytön naarmuille. Tällaista tuhoa ei estä lompakkomallinen suojakaan, mutta vesitiivis kotelo kylläkin. Kosketusnäyttö on yhä operoitavissa läpinäkyvässä suojapussukassa. Se pitää myös jäätelön ja aurinkorasvan kaltaiset kesäiset mönjät kaukana kalliista elektroniikasta.
Budjettiratkaisuna minigrip-tyyppinen pakastepussikin on huomattavasti parempi suoja kuin ei mitään.
Kännykkä äkkiä pois vedestä
Vesitiivis kotelo suojaa luonnollisesti puhelinta myös tahattomilla uimaretkillä. Sikäli jos kännykkä kuitenkin pulahtaa paljaana vesistöön, nouki se heti takaisin ja ota virta pois. Irrota kaikki mikä vain irti lähtee: simmi, muistikortit ja akku. Jätä mahdolliset luukut auki.
Jos puhelin sukelsi meriveteen, huuhtele luuri makealla vedellä. Kuivaa näkyvä vesi liinalla. Laita minigrip-pussiin keittämätöntä riisiä, upota puhelin niiden sekaan ja sulje pussi. Jätä lämpimään pariksi vuorokaudeksi. Riisinjyväset imevät kosteuden puhelimesta. Tosin ihmeisiin nekään eivät pysty – puhelin voi olla entinen pelastustoimista huolimatta.
Rikkinäinen näyttö korjattavaksi
Jos puhelimen näyttö on säröllä, kosteus ja lika pääsee puhelimen sisään huomattavasti helpommin kuin ehjään puhelimeen. Korjauta siis rikkonainen näyttö ennen kesäkautta, jos vain mahdollista.
Pidä puhelimesi poissa paahteesta, viilennä varjossa
Puhelinta ei pidä jättää auringonpaisteiseen autoon. Eikä ylipäänsä suoraan auringonpaahteeseen. Jos känny kuumenee kylliksi, se voi vaurioitua jopa pysyvästi. Akku on liiallisen lämpötilan ensimmäisiä uhreja.
Lievemmissä lämpöhalvauksissa kännykkä vain heittäytyy elottomaksi. Puhelinten itsesuojelujärjestelmät aktivoituvat, jos kuumuus ylittää valmistajan määrittelemän kipurajan – monesti 35 astetta. Käyttö onnistuu vasta, kun sisuskalut ovat kylmentyneet kylliksi.
Viilentämisen kanssa kannattaa ottaa iisisti. Luuria ei pidä laittaa jääkaappiin saatikka pakastimeen. Jopa kylmäkallen läheisyys on riski. Kuuman kohdatessa kylmän syntyy kondenssivettä, joka aiheuttaa herkästi oikosulun.
Suosi viilentämisessä sen sijaan luonnonmenetelmää: vie puhelin varjoon. Viilentämistä voi yrittää jouduttaa heiluttelemalla luuria ilmassa tai asettamalla se tuulettimen eteen. Sinällään suositeltava suojapussukka heikentää laitteen ilmajäähdytystä. Niinpä sen riisuminen ehkäisee ylikuumenemista ja jouduttaa viilenemistä.
Kari Ahokas
Lähteitä: B2X, Elisa, Gigantti, MTV Uutiset