Hyödynnä älypuhelinta viisaasti matkalla ja vältä isot laskut. Säästyt monelta harmilta, kun mietit ennakkoon, miten puhut, viestittelet ja surffaat edullisesti tai jopa ilmaiseksi ulkomaanmatkalla.
Matkapuhelin löytää ulkomailla automaattisesti sen verkon, jonka kanssa kotimaan operaattori on tehnyt verkkovierailusopimuksen (roaming). Liittymän toimivuus matkakohteessa kannattaa silti varmistaa etukäteen operaattorin ohjeista tai asiakaspalvelusta etenkin, jos matkustaa Euroopan ulkopuolelle tai käytössä on prepaid-liittymä. Ulkomailta Suomeen soitettaessa näppäillään Suomen suuntanumero ”+358” ja kotimaan numero ilman etunollaa.
Selvitä huolellisesti ennen matkaa puhelimen käytön kustannukset matkakohteessa. Puhelimen käyttökustannuksissa eri matkakohteissa on jopa monituhatkertaisia eroja. Tiedot saa liittymän roaming-hinnastosta ja operaattorin asiakaspalvelusta. Liittymätyyppien ja operaattoreiden ulkomaanhinnoissa on isoja eroja, joten vertailu kannattaa.
Ole tarkkana, mihin puheluihin vastaat EU/ETA-alueen ulkopuolella, sillä ulkomaanlisät peritään puhelun vastaanottajalta. Suomessa suomalaiseen liittymään soittava maksaa aina tavallisen kotimaanpuhelun hinnan. Tekstiviestien vastaanottaminen on onneksi ilmaista. Multimediaviesti tarvitsee datayhteyden. Kaikki operaattorit eivät välitä multimediaviestejä maasta toiseen, joten valokuvat onkin yleensä järkevämpää lähettää muilla konsteilla.
EU:n ulkopuolella pöyristyttäviä hintoja
Datan roaming- eli verkkovierailumaksut poistuivat EU/ETA-alueelta 15.6.2017. Operaattorit voivat kuitenkin rajoittaa mobiili- eli matkapuhelindatan käyttöä EU/ETA-alueella ”kohtuulliseen” määrään. Teleoperaattorit Dna, Elisa Moi Mobiili ja Telia saavat periä verkkovierailuista lisämaksuja Viestintäviraston poikkeusluvalla.
”Kohtuukäytön” ylittävästä datasta voidaan periä EU/ETA-alueella lisämaksu, vaikka liittymään sisältyy rajoittamaton määrä dataa kotimaassa. Datan lisämaksu on enintään 9,5 euroa gigatavulta kohtuukäytön ylittävältä osalta. Muutaman kymmenen kilotavun kokoisen sähköpostin lähetys maksaa enintään joitakin sentin sadasosia ja 3 megatavun kokoisen tarkan valokuvan lähetys enintään kolmisen senttiä.
Harkittu puhelimen käyttö on EU/ETA-alueella kohtuuhintaista
Lisämaksut, kohtuukäytön rajat ja määritykset vaihtelevat. Joissakin tapauksissa lisämaksut raksuttavat, jos matkustelu ei ole satunnaista. Tarkat tiedot rajoista, ehdoista ja lisämaksuista ovat liittymän roaming-hinnastossa.
Esimerkiksi Elisa veloittaa 7,44 euroa ja Moi Mobiili 3,5 euroa gigatavulta. Lisämaksu soitosta EU/ETA-maihin on Elisalla enintään noin 4 senttiä minuutilta. Kohtuullisen ulkomaandatan käytön rajat ovat eri operaattorien eri liittymissä 0,3-15 gigatavua laskutuskaudessa (hinnat ja tiedot kesäkuussa 2017). Jotkut liittymät toimivat kotimaan hinnoilla ja ehdoilla Pohjolassa ja Baltiassa.
Puhuminen ja maltillinen viestittely on kohtuuhintaista EU/ETA alueella. Huomaa, että EU:n säännökset eivät koske edes Euroopan EU/ETA-alueen ulkopuolisia maita.
EU/ETA-alueen ulkopuolella hinnat ovat pahimmillaan tolkuttomia. Esimerkiksi yhden 3 megatavun kokoisen tarkan valokuvan lataus voi matkakohteessa maksaa 30 euroa eli enemmän kuin rajoittamaton määrä kotimaan dataa kuukaudessa. Yksi maratonpuhelu voi maksaa enemmän kuin lentolippu.
Onneksi useimmissa suomalaisten operaattoreiden matkapuhelinliittymissä on oletuksena laskutuskaudessa datalle runsaan 60 euron hintakatto, jonka täytyttyä matkapuhelindata ei liiku eikä laskun dataosuus kasva. Viikossa voi kertyä runsaan 120 euron lisälasku, jos matka osuu kuunvaihteeseen. Varmista ennen matkaa, että hintakatto on voimassa.
Operaattori yleensä varoittaa tekstiviestillä datakaton lähestyvästä täyttymistä. Datakaton voi asettaa halutessaan suuremmaksi. Operaattorit tarjoavat tekstiviestillä lisädatapaketteja, jotka veloitetaan puhelinlaskussa.
Datalaskun ylärajaan ei sisälly matkapuhelinverkon puheluita. Joidenkin liittymien puheluille voi määrittää saldorajan. Kaikki saldorajat eivät kuitenkaan toimi EU/ETA:n ulkopuolella, joten tarkkana on oltava.
Säädä puhelimen asetukset
Matkapuhelimen ja liittymän asetuksiin on viisasta paneutua ennen matkaa. Värvää tarvittaessa avuksi asiantuntija tai tuttu nörtti. Aseta liittymän saldorajat järkeviksi.
Kun kytket pois päältä puhelimen asetuksissa dataroaming-toiminnon eli verkkovierailun, matkapuhelindata ei liiku ulkomailla. Näin kannattaa tehdä, jos liittymä sisältää niukasti kohtuuhintaista dataa tai hinta on korkea. Vastaa puheluihin harkitusti, jos myös puhuminen on kallista. Yhteys laskua kasvattavaan matkapuhelinverkkoon katkeaa kokonaan, kun asetat puhelimen lentotilaan. Lentotilassa et voi soittaa etkä vastaanottaa puheluita etkä kytkeytyä internetiin matkapuhelinverkon kautta.
Voit kytkeä lentotilan pois päältä lyhyeksi aikaa, kun haluat soittaa tai vastaanottaa tärkeän puhelun.
Kohtuuhintaisen nettiyhteyden saa joskus matkakohteen paikallisella puhelinliittymällä. Kotimaan ja matkakohteen liittymiä on helppo vuorotella puhelimessa, jossa paikat kahden liittymän sim-korteille.
Hyödynnä WiFi-palvelupisteet
Puhelin-, some- ja datapaasto voi olla terveellistä hermolepoa, mutta kaikille se ei käy.
Onneksi monet hotellit, kahvilat, ravintolat, lentoasemat ja lentokoneet sekä museot ja julkistilat tarjoavat asiakkaille ilmaisen tai edullisen langattoman nettiyhteyden (wlan, WiFi). Aseta puhelin lentotilaan ja kytke sen jälkeen päälle WiFi. Nettiyhteys toimii WiFi:n kautta, mutta maksullinen yhteys matkapuhelinverkkoon pysyy pois päältä.
Esimerkiksi mainiolla viestisovelluksella Whatsapp soitetaan ääni- ja videopuheluita ja lähetetään teksti-, puhe-, kuva- ja videoviestejä. Viestittelyyn tarvitaan nettiyhteys, esimerkiksi WiFi, mutta sovellus ja sen käyttö on ilmaista. Lähettäjillä ja vastaanottajilla pitää olla Whatsapp.
Suositulla ilmaisella Skype-viestisovelluksellakin voi soittaa ääni- ja videopuheluita ja keskustella tekstiviestein kuvien kera nettiyhteyden kautta. Skypen lisäpalvelulla soitetaan kotimaan tavallisiin matka- ja lankapuhelimiin edulliseen hintaan. Skype-tiliin liitetyn puhelinnumeron kautta soitat ja vastaanotat tavallisia puheluita Suomen paikallispuhelun hinnalla vaikka Australiassa kuin olisit Suomessa.
Muista turvallisuus
Avoimen WiFi-yhteyden tietoliikennettä on erittäin helppoa salakuunnella. Tuntemattoman kahvilanpitäjän rehellisyyteen ja tietoturvataitoihin ei myöskään kannata luottaa. Siksi avoimen WiFi-yhteyden kautta ei pidä siirtää salaamattomana tunnuksia, luottokorttien ja tilien numeroita, tunnuslukuja, salasanoja eikä muita luottamuksellisia tietoja. Rikollinen voi siepata tiedot ja aiheuttaa vahinkoa.
Yhteys muuttuu turvalliseksi asentamalla puhelimeen vpn-sovellus (esim. F-Secure Freedome). Vpn salaa tietoliikenteen ja estää salakuuntelun.
Vpn:llä kierretään myös palveluiden maasuojauksia. Vpn:n avulla voi esimerkiksi katsella kotimaisista tv-palveluista ohjelmia, joiden katselu on muuten estetty ulkomailla. Kiinan valtiollinen palomuuri estää pääsyn moniin länsimaisiin verkkopalveluihin. Vpn-sovellus kiertää eston. Huomaa, että vpn ja salatut viestiyhteydet ovat kiellettyjä muun muassa joissakin Lähi-Idän maissa.
Kadonnutta puhelinta voi etsiä paikannussovelluksella. Joidenkin sovellusten etäkomennoilla voi myös pyyhkiä puhelimen luottamukselliset tiedot. Kadonneen tai varastetun puhelimen liittymä kannattaa sulkea väärinkäytön ja ison puhelinlaskun estämiseksi.
Vesa Ylä-Jääski